Skötseltips för julstjärnor

By on 10 november, 2021

Hur man håller vinterfavoriten fin en längre tid.

Vill du att din julstjärna ska hålla sig fin hela vintern? Att ta hand om denna dekorativa inomhusväxt är faktiskt lättare än du kanske tror. Vi ger dig här våra bästa tips på hur du kan se till att din julstjärna håller sig fin längre.

Handla klokt!

Titta redan i butiken extra noga på hur plantan ser ut. Friska gröna blad under de färgrika högbladen samt knoppiga gulgröna blommor visar att det är ett bra exemplar. Blommorna på julstjärnan är inte de färgglada högbladen utan de små gula blommorna i dess mitt. 

Kolla om plantan är väldigt torr eller genomblöt. I så fall har växten inte blivit regelbundet vattnad och rotskador kan ha uppstått. Det viktigaste av allt är att stjärnorna står väl skyddade från kyla och drag. Om julstjärnorna har stått kallt och dragit i butiken kan det orsaka skador som, även om det inte syns i början, kan det göra att julstjärnorna släpper sina blad efter hemkomsten. 

Glöm inte heller att slå in dem i papper om det är kallt på vägen hem.

Skötselråd

Julstjärnor trivs i en ljus och varm miljö. Gärna nära ett fönster och I en temperatur på cirka 15 till 22 grader. På våra breddgrader är inte direkt solljus något problem under vintern. 

Viktigt: När du vädrar hemma se till att julstjärnan inte utsätts för drag. Julstjärnor tycker inte om
att torka ut och inte heller ha “blöta fötter”.

Det bästa för julstjärnan är måttlig vattning med ljummet vatten så fort jorden torkar. Ett alternativ till vanlig vattning är att sänka ner växten i vatten, ungefär en gång i veckan, beroende på växtens storlek, temperaturen i rummet och vart den står.

Tips: Minijulstjärnor och växter placerade nära ett element torkar ut snabbare så de behöver vattnas oftare. Gödsling är inte nödvändig under blomningsperioden.

Julstjärnor som snittblommor

Som snittblommor har julstjärnor en otroligt lång vaslivslängd. De kommer att hålla sig fräscha i cirka två veckor i en bukett eller blomsterarrangemang om ändarna på stjälkarna doppas i varmt vatten (ca 60°C) i några sekunder omedelbart efter stjälkarna skurits av. Placera sedan omedelbart stjälken i kallt vatten för att stoppa mjölksaften som rinner ut.

Att få julstjärnor att blomma igen

Julstjärnor är perenner. I det vilda växer de till imponerande buskar upp till fyra meter höga. Efter slutet av blomningsperioden när de tappar sina färgglada högblad, förvandlas de till frodiga bladväxter. För att en julstjärna ska utveckla färgade högblad igen lagom till jul, måste den först förvaras i totalt mörker i 12 till 13 timmar om dagen i minst åtta veckor. Även den minsta mängd ljus under den dagliga mörkläggningsperioden kommer att stoppa den att blomma igen. Då kan det vara mycket lättare att köpa en ny växt innan julen.

Fler tips, ideér och högupplösta bilder för gratis nerladdning hittar du på Stars for Europes hemsida https://www.starsuniteeurope.eu/.

Stars for Europe

Stars for Europe (SfE) är ett marknadsföringsinitiativ grundat av de europeiska julstjärneförädlarna Dümmen Orange, Selecta One, Beekenkamp Plants och Syngenta Flowers. Initiativet inleddes under 2000 med målet att främja och säkra långsiktig försäljning av julstjärnor i Europa. Från 2021-2024 stöds Stars for Europe av EU-programmet Stars Unite Europa i sju länder: Frankrike, Tyskland, Italien, Nederländerna, Polen, Spanien och Sverige.

Nöje
Örebronyheter

Källa: Blomsterfrämjandet

You must be logged in to post a comment Login