Skräp lyfter Sveriges största utesatsning under corona

Av på 12 april, 2021
När stora delar av Sverige går på sparlåga finns ett evenemang som ser ut att sätta rekord. Foto: Emma Grann/Håll Sverige Rent

När stora delar av Sverige går på sparlåga finns ett evenemang som ser ut att sätta rekord. Över 500 000 barn och unga är hittills anmälda till Årets kampanj av Håll Sverige Rents Skräpplockardagar. Förutom att barn och unga lär sig om skräp kan kampanjen även bidra till att förebygga ohälsa.

Pandemin har bidragit till att nästan alla större evenemang är inställda i år. Många elever vittnar om ökad psykisk ohälsa i takt med att allt fler inte umgås med klasskamrater, samtidigt som många tillbringar mer och mer tid hemma. Corona-pandemin påverkar både den psykiska och fysiska hälsan och är något vi måste ta på högsta allvar. Som ett av få corona-säkra evenemang finns Håll Sverige Rents kampanj Skräpplockardagarna. Kampanjen har under 15 år engagerat miljontals barn och går ut på att barn och unga åtminstone en gång under mars-maj ska plocka skräp. Inte för att städa utan för att lära sig om skräp, göra en kollektiv insats och på så sätt påverka beteenden så att vi förebygger att skräp hamnar i naturen.

”Årets kampanj ser ut att gå mot rekord. Över 500 000 barn och unga är hittills anmälda och vi siktar på att 900 000 ska delta. För att göra något åt det ökande skräpflödet och samtidigt ge barn och ungdomar möjligheten att komma ut i naturen och göra en insats hoppas vi därför att många fler anmäler sig fram till den 31 maj”, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Att gå på strövtåg i vackra naturområden och ständigt konstatera att där finns skräp förstör inte bara upplevelsen av att vistas i det gröna, skräp är också en direkt fara för djuren som lever där. Det som hamnar i naturen tar årtionden att bryta ner. 

”Vi vet att de som deltar i Skräpplockardagarna lär sig mycket av att plocka skräp. De unga i sin tur påverkar sina vårdnadshavare. Är det något som bör prioriteras i dessa tuffa tider är det att få ut barn och unga i naturen så att de får känna att det de gör påverkar till det bättre”, säger Johanna Ragnartz.

Nedskräpning är ett problem som de som är barn i dag kommer att tvingas hantera som vuxna. Därför är det viktigt att så tidigt som möjligt lära barn att de kan göra skillnad. Skolor och föreningar som undervisar barn i hur de kan påverka till en mer skräpfri värld bidrar till kunskap och till beteendeförändringar. Något som är en viktig komponent för att vi ska kunna uppnå våra miljömål.

”Är det någon corona-säker aktivitet alla barn bör göra i år är det att delta i Skräpplockardagarna. Säkrare och mer lärorikt blir det inte”, säger Johanna Ragnartz.

Skräpplockardagarna pågår främst fram till den 31 maj. Det går att delta även därefter, men anmäla sig behöver man göra före utgången av maj.

”Sedan är det såklart inte enbart unga som behöver engagera sig i att plocka skräp. Alla är välkomna att anmäla sig för skräp är ett problem som angår oss alla”, säger Johanna Ragnartz.

Säker skräpplockning under pandemin:

  • Dela upp er i mindre grupper och håll avstånd till varandra när ni plockar
  • Bara de som är friska och inte tillhör en riskgrupp får vara med under aktiviteten
  • Använd handskar, vantar eller plockpinne
  • Undvik att ta dig i ansiktet medan du plockar och kom ihåg att tvätta händerna noga efteråt

Regionalt
Örebronyheter

Källa Håll Sverige Rent
Fakta om Skräpplockardagarna 2021
Över en halv million barn är redan anmälda och 220 kommuner har redan lovat att delta. Här ser du vad som händer i din kommun: https://www.hsr.se/skrapplockardagarna/kommuner
Till kampanjen finns åldersanpassat lektionsmaterial från Håll Sverige Rent, kopplat till läroplanen: https://skraplabbet.se/teacher
Alla förskolor, skolor och ungdomsföreningar som anmäler sig får kostnadsfritt skräpplockarpåsar från Håll Sverige Rent.
Mer information om Skräpplockardagarna: https://www.hsr.se/skrapplockardagarna
Läs mer här om hur man plockar säkert med barn här: https://hsr.se/saker-skrapplockning-med-barn-och-unga

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in