Skyhög andel patienter våldtagna av beväpnade män i Kongo-Kinshasa

Av på 4 november, 2018

Läkare Utan Gränser har under det senaste dryga året vårdat 2 600 personer som utsatts för sexuellt våld i södra Kongo-Kinshasa. Av dessa patienter har 80 procent våldtagits av beväpnade män. Vittnesmålen från de som överlevt är djupt tragiska.

Sexuellt våld i Kongo-Kinshasa har uppmärksammats internationell de senaste veckorna. Läkare Utan Gränsers nya statistik visar på hur allvarligt läget är också i provinsen Kasai-Central. Åtta av tio patienter som sökt vård för sexuellt våld har blivit våldtagna av beväpnade män, visar organisationens statistik från staden Kanangamellan maj 2017 och september 2018.

– Siffrorna visar vilket stort problem sexuellt våld fortfarande är. De chockerande vittnesmålen vi hör varje dag beskriver hur människors liv och hela byar förstörs, säger Karel Janssen, landansvarig för Läkare Utan Gränser i Kongo-Kinshasa.

Bland de 2 600 personer som organisationen vårdat för sexuellt våld i provinsen Kasai-Central fanns:
162 barn under 15 år
22 barn under 5 år
32 män, varav några tvingades våldta kvinnor under vapenhot

I Kananga, provinsen Kasai-Centrals huvudstad, tillhandahåller Läkare Utan Gränser psykologiskt stöd för dem som har utsatts för sexuella övergrepp. De deltar i gruppsessioner eller i individuella samtal om de är svårt traumatiserade. Patienterna har skildrat övergreppen för det medicinska teamet i Kananga.

Vittnesmål från de utsatta

En kvinna berättar:
– Det skedde på en tisdag förra året. Jag minns det som om det vore igår. En grupp beväpnade män kom in i vårt hur. De förstörde allting, våra saker och oss. Först våldtog de min lillasyster, sedan min svägerska och till sist mig.

En annan kvinna säger:
– Beväpnade män kom och dödade min man hemma. De halshögg honom och stal alla våra ägodelar. Jag våldtogs framför mina barn. Jag hade fem barn. De våldtog mina tre äldsta döttrar innan de dödade dem. Nu har jag två barn kvar, en 12-årig pojke och en 9-årig flicka.

Läkare Utan Gränser startade sin insats för personer som utsatts för våld i Kananga i maj förra året, ett drygt år efter att den akuta konflikten i Kasai-provinsen bröt ut. Först låg projektets fokus på kirurgiska ingrepp och traumavård, men i september 2017 flyttades fokus till sexuellt våld eftersom behoven var så stora.

I takt med att projektet har blivit mer känt kommer allt fler patienter och nu söker runt 200 personer varje månad vård i Kananga. Samtidigt är det en stor utmaning att tre av fem patienter söker vård först en månad efter övergreppen eller ännu senare. Många vet fortfarande inte att det finns möjlighet att få gratis sjukvård eller har inte möjlighet att resa för att söka hjälp. Efter sexuella övergrepp är det viktigt att de utsatta för vård inom 72 timmar för att kunna stoppa en eventuell hivinfektion.

Läkare Utan Gränser i Kongo-Kinshasa
Läkare Utan Gränser har arbetat i Kongo-Kinshasa sedan 1977 och ger sjukvård till dem som utsätts för våld och konflikter, till människor på flykt och till patienter som drabbats av till exempel kolera, mässling eller hiv/aids. Läkare Utan Gränser har arbetat i området Grand Kasai (Kasai- och Kasai Central-provinsen) sedan 2017 för att vårda personer som skadats av det pågående våldet.

Världen
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in