SLU sprider kunskap under älgvandringen

Av på 14 april, 2021
Foto: Jörgen Wiklund

På söndag drar SVT:s program Den stora älgvandringen i gång. Sveriges lantbruksuniversitet har även i år en viktig roll i samarbetet med produktionen: att förmedla kunskap.

Våren är på ingång i Västernorrland. Älgarna gör sig redo för den vandring som ska ta dem till sina sommarområden där de ska äta upp sig efter en sträng vinter. SVT gör sig redo att för tredje året i rad direktsända älgarnas passage över Ångermanälven. Och på SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, gör sig forskare redo att dela med sig av kunskap om älg, djur och natur.

– Förra året fick vi en sådan fantastisk respons! Tittare hörde av sig med frågor dagligen, och fortfarande får vi frågor varje vecka till vår frågelåda, säger Göran Ericsson, professor i viltekologi vid SLU:s institution för vilt, fisk och miljö.

Vill ge tillbaka till publiken

På Facebook är det tusentals människor som följer och diskuterar sändningarna. Som ett sätt att möta detta otroliga engagemang kommer forskare att dagligen svara på tittarnas frågor i korta intervjuer som publiceras på sociala medier och på webbplatsen slu.se/alg.

Två livesändningar varje vecka under tiden som Den stora älgvandringen pågår planeras också.

– Varje vecka besöker vi produktionsteamet i Kullberg för att sända live på Facebooksidan SLU Vilt, fisk & miljö. Vi kommenterar vad vi sett under SVT:s sändningar och vad som diskuterats på sociala medier. Tittarna kan också ställa sina frågor live, säger Göran Ericsson.

Livesändningar planeras också på plats från SLU i Umeå, där tittarna lovas en inblick bakom kulisserna. Under den första sändningen ska tittarna få följa med in i labbet och se hur åldersbestämning av en älg går till. Men resten av sändningarna är ännu inte planerade:

– Vi kommer att lyssna av tittarna för att höra vad de är nyfikna på, säger Susanna Bergström, kommunikatör på SLU Vilt, fisk och miljö. Det är deras nyfikenhet som kommer att styra vårt arbete!

Forskar om älg, människa och miljö

Forskningen på SLU fokuserar på samspelet mellan älg, miljö och människa. Kunskap om älgars rörelsemönster, biologi, fysiologi och liv i största allmänhet tas fram. Forskning görs på älgar och trafik, liksom om älgars positiva och negativa påverkan på bland annat skogs- och jordbruk.

– Vi tar fram kunskap för att se till att älgar och människor på bästa sätt kan leva tillsammans. Älgen betyder mycket för många, så vi arbetar också med att förstå hur olika grupper värderar älgen, säger Göran Ericsson.

På SLU finns stor kunskap om djur och natur, inte bara om älg.

– Vi välkomnar fler frågor än endast de om just älg, säger Göran Ericsson.

Regionalt
Örebronyheter

Källa: SLU

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in