Slut på semestern: bästa tipsen för att aktivera ditt husdjur när du jobbar

Av på 22 augusti, 2020

Efter att ha varit tillsammans en stor del av semestern är det plötsligt dags för familjemedlemmarna att börja jobba eller studera – antingen i hemmet eller på distans. Dagarna för en hund eller katt kan bli väldigt långtråkiga om de inte får den aktivering de behöver. Här kommer de bästa tipsen för att stimulera både kropp och knopp!

Sommarens lata dagar är härliga men ganska få – när semestern är över och det är tillbaka till jobbet som gäller får vi inte glömma bort våra fyrbenta familjemedlemmar. Att bli lämnad ensam kan för vissa djur bli ganska långtråkigt och leda till oönskade överraskningar när husse eller matte kommer hem från jobbet – som möbler eller andra ägodelar som blivit sönderklösta eller tuggade på. Eller så kanske du jobbar hemifrån men tiden för aktivering och roliga stunder tillsammans blir mindre än under lediga dagar.

För dem som inte kan umgås med sin hund eller katt hela dagarna på grund av jobb eller studier är det viktigt dels att följa de riktlinjer som finns kring ensamtid, och dels att aktivera både kropp och knopp när ni väl får den där välbehövliga stunden tillsammans. Här kommer Arken Zoos bästa tips för att aktivera din bästa vän när du måste jobba.

10 tips för att aktivera ditt husdjur:
* Den traditionella aktiveringsbollen – en klassiker som ger både hund och katt möjligheten att använda sin problemlösningsförmåga!

* Det spännande pusslet eller aktiveringsmattan – välj aktiveringsleksaker som låter hjärnan arbeta! Särskilt framtagna för att djuren ska kunna få utlopp för sina naturliga instinkter på ett tryggt sätt.

* Kong – en leksak som du kan fylla med våt- eller råfoder och frysa in. När maten så småningom börjar smälta kan hunden koncentrera sig på att slicka den en lång stund.

* Lutande skålar – om ni låter maten stå framme under dagen, välj en slow feed-skål med olika mönster eller lutning som din kompis får mixtra med.

* Prasseltunnel – med lite gömda godbitar i kan det bli en oerhört spännande värld för din fyrbenta vän!

* Uppmuntra kattens jaktinstinkt – ställ ut mat- och vattenskålar på olika, lite mer krävande platser som under eller på hyllor eller andra möbler. Det blir ett äventyr för din misse!

* Rotera leksaker – hunden eller katten behöver inte ha tillgång till alla leksaker hela tiden, utan man kan “rotera” dem. En väldigt busig valp kan överge sin favoritleksak på ett ögonblick, men när leksaken läggs undan i skåpet i några dagar, är återföreningen många gånger väldigt glädjefylld!

* Kattmynta – det perfekta träningsredskapet som uppmuntrar din katt till att leka och röra på sig. Det finns även spray med kattmynta som du kan använda på till exempel klöspelaren, då är det större chans att katten väljer klöspelaren framför dina fina möbler.

* Utkiksplats – genom att placera ett högt klösträd vid ett fönster, eller ge din hund möjlighet att sitta vid ett fönster, så ger du din vän en bra och stimulerande utsikt full av intryck.

* INNAN du lämnar hunden eller katten ensam: se till att den fått stimuleras med någon aktivitet och att den har fått gå på en härlig promenad med nya intryck som är utvecklande för både kropp och huvud.

Lycka till med aktiveringen av din bästa vän i höst!

*Arken Zoo rekommenderar till att hålla ensamtid så kort som det bara går.

Regionalt
Örebronyheter

Källa: Arken Zoo

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in