SM i gädda 2013 med helt nytt upplägg!

Av på 20 februari, 2013

Den prestigefyllda fisketävlingen SM i gädda expanderar och blir nu en landsomfattande kvalserie med stor final i oktober 2013 på Mälaren.

– Det är en ära att få arrangera Gädd-SM, en tävling som vi har stor respekt för och som betytt mycket under åren. Vi är stolta över att ha fått i uppdrag att inte bara utöka SM till fler orter utan även att ge gäddfisket den status det förtjänar. Tillsammans med Sportfiskarna och Svenska Gäddklubben ser vi fram emot att lyfta gäddfisket till en ny nivå, säger Niclas Årman på Sportfish Masters.

SM i gäddfiske arrangeras i år som ett samarbete mellan Sportfish Masters, Sportfiskarna och fiskeklubben Svenska Gäddklubben. Tävlingen ökar rejält i omfång med lokala kvaltävlingar och en stor nationell final. Sportfish Masters går nu som den första professionella aktören in och arrangerar ett SM i en fiskegren.

Vem blir bäst?
Finalen i SM i gädda arrangeras både som lagtävling och individuell tävling. Att vara Sveriges bäste gäddfiskare är kanske den mest prestigefyllda titeln man kan inneha bland sportfiskare.

– SM i gädda får nu ett stort lyft. Med ett större deltagarantal och fler deltävlingar ökar svårigheten att vinna och landets samlade gäddfiskeelit kommer att vara på plats i finalen, säger Tobias Fränstam, fiskevårdsansvarig för Sportfiskarna Region Mälardalen, som även har vunnit tävlingen tidigare.

Kvalserien består av 16 deltävlingar, som deltagarna har man möjlighet att kvala fritt antal gånger för att öka chansen till en plats i finalen. Blir man bland de 10 första i en deltävling är man kvalificerad då maximalt 160 lag från de 16 kvaltävlingarna gör upp om slutsegern. Upplägget påminner en del om Melodifestivalens och en del glitter och glamour återfinns faktiskt även i betesboxarna!

SM gynnar gäddan
På SM i gädda bedrivs så kallad catch & release. Alla fångade gäddor släpps varsamt tillbaka efter att ha fotograferats mot en mätbräda. Tävlingen går ut på att fånga de längsta gäddorna. Ett viktigt syfte med SM i gädda är att öka gäddfiskets status och att även få fokus på ett hållbart sportfiske. En del av behållningen från tävlingen går tillbaka till fiskevårdande projekt för gäddan.

– Hälften av Svenska Gäddklubbens årsöverskott går till vår Fiskevårdsfond, berättar Kenneth Karlsson, ledamot i Svenska Gäddklubbens styrelse, samt grenansvarig för gädda i Sportfiskarnas tävlingskommitté.

Mer information och anmälan: Sportfish Masters

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in