Små doser med träning lindrar depression

Av på 20 april, 2022

Även små doser med fysisk aktivitet, som snabba promenader, kan avsevärt minska risken för depression, visar en ny studie från USA. De flesta fördelar kommer när man går från ingen aktivitet till några promenader, enligt studieförfattarna.

Måttlig till kraftig träning är bra för oss och förbättrar sömnen, sänker blodtrycket, skyddar mot hjärtsjukdomar, diabetes och cancer. Det minskar även stress, ökar stämningsläget och lindrar ångest och depression.

Nuvarande rekommenderade träningsnivåer är pulshöjande träning på måttliga nivåer (som en rask promenad) 2,5 timmar i veckan, tillsammans med ett träningspass av de större muskelgrupperna två gånger per vecka.

Men i dagens hektiska värld har många svårt att hinna med en joggingtur eller att gå till gymmet. Om du dessutom är deprimerad sjunker motivationen ytterligare.

Varje promenad hjälper

Studien som publicerades i den högt rankade tidskriften JAMA Psychiatry, analyserade 15 studier med över 190 000 personer för att undersöka hur mycket träning som krävs för att minska depression.

Vuxna som aktiverade sig motsvarande 1,25 timmars rask promenad per vecka hade en 18% lägre risk för depression jämfört med de som inte tränade, enligt studien.

Att gå upp till motsvarande 2,5 timmars rask promenad per vecka gav 25% lägre risk för depression.

Fördelarna var störst när en person gick från att vara en soffpotatis till att börja med promenader, enligt studien. Att träna över de rekommenderade nivåerna gav inga ytterligare fördelar.

”Dessa fynd är viktiga för läkare som ger livsstilsråd, särskilt till inaktiva individer som kan uppfatta det nuvarande träningsrekommendationerna som orealistiska”, kommenterar David Grönte, överläkare i psykiatri från Linköping.

En studie från 2018 fann liknande resultat. Människor som tränade hade cirka 43 % färre dagar med ångest eller depression.

”Till och med att bara gå tre gånger i veckan verkar ge människor bättre mental hälsa än att inte träna alls”, fortsätter David Grönte.

Att träna i 45-minuterspass tre till fem gånger i veckan var det mest fördelaktiga för att förbättra psykisk ohälsa, enligt studien från 2018.

Hälsa | Sverige
Örebronyheter

Källa: David Grönte Medicinsk Konsult

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in