Sms-utskick gick enligt planerna

Av på 15 december, 2020

Gårdagens sms-utskick till mobiltelefonabonnenter i Sverige har gått enligt planerna och inga tekniska störningar har noterats. Merparten av svenska abonnenter har fått sms:et – cirka 12,25 miljoner sms skickades ut under dagen, enligt Post- och telestyrelsen (PTS). 

Cirka 240 000 abonnenter, omkring två procent, har inte fått något sms då deras mobiloperatörer inte omfattades av den frivilliga överenskommelsen som gjorts med de fyra största operatörerna. Tidigare siffra kring antalet abonnemang som berörs var en grov uppskattning där syftet var att ta höjd för att systemet skulle klara av den stora trafiken. Utskicket har gått enligt planerna och inga tekniska störningar har noterats.

Informationsnumren 1177, 113 13 samt nödnumret 112 har inte rapporterat några svårigheter när det gäller framkomlighet under dagen. Webbplatserna Krisinformation.se och msb.se har sett en kraftig ökning av trafik som ett resultat av SMS-utskicket.

– Det har nog inte gått någon förbi att massutskicket av sms har väckt frågor och funderingar om hur effektivt det är. Men faktum är att fler har tagit till sig av budskapet och många fler har sökt sig vidare för att få veta mer om de nya skärpta råden som trädde i kraft i dag, säger Morgan Olofsson, kommunikationsdirektör på MSB.

Utskicket av sms är en del av ett regeringsuppdrag som Folkhälsomyndigheten och MSB har fått med anledning av rådande läge. Sms-utskicket gjordes som ett led i arbetet med att skapa kännedom om de nya allmänna råden om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19 och hur vi måste anpassa oss för att motverka smittspridning inför kommande högtider och ledigheter. Genomförandet av uppdraget har skett i samverkan med PTS.

Regionalt
Örebronyheter

Källa: MSB

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in