Snart dags för ”Korpspelen” i Ramsberg – efter två års väntan

By on 13 juni, 2022

Tisdag 28 juni kl 19:00 är det äntligen premiär för ”Korpspelen” som är Bergslagens Spektakelteaters största uppsättning hittills på ännu en spektaktulär spelplats – segelflyghangaren Aerodromen som inte ligger långt från Gammelbo gård utanför Ramsberg i norra Lindesbergs kommun.

”Korpspelen” var planerad att sättas upp redan sommaren 2020 men fick skjutas upp på grund av pandemin.

Amatörteaterföreningen Bergslagens Spektakelteater speglar Bergslagens historia i teater och musik. Under senare år har fyra stora amatörteaterevenemang genomförst: ”Smidda planer” i Löa hytta 2016, ”Siggebohyttans spektakler” i Siggebohyttans bergsmansgårds loge 2017, ”Pappersvalsen” i Frövifors pappersbruksmuseum 2019 och ”Riddare-kandidaten” i Dalkarlshyttan 2021. Ensemblen var först ett löst sammansatt nätverk fram till maj 2018 då den ideella föreningen Bergslagens Spektakelteater bildades.

”Korpspelen” är Bergslagens Spektakelteaters största uppsättning hittills

”Korpspelen” var planerad att sättas upp redan sommaren 2020 men fick skjutas upp på grund av pandemin. Men nu är det dags och repetitionerna pågår för fullt på plats i segelflyghangaren Aerodromen i Ramsberg.

”Formen för föreställningen är en blandning av dåtid, nutid och framtid, med mindre segment, blandad anakronistisk musik, i en slags varitéform. Scenografin blir delvis filmad så för första gången jobbar vi med rörliga bilder och bildmediet”, förklarar Stefan Jansson – regissör och konstnärlig ledare i Bergslagens Spektakelteater.

Föreställningen kommer också att handla om vad som är centrum och vad som är avkrok. Ramsberg har för nästan ett ögonblick sen varit fullständigt livsavgörande för Sveriges framgång och ekonomi. Ramsberg har precis som Bergslagen utgjort en mittpunkt, ett hjärta, ett centrum. Helt plötsligt är Ramsberg världens utkant. Och kommer framför allt fram i mediabevakning genom protester. T.ex. genom ”Biblioteksupproret” 2016. Vem och vad avgör vad som är mittpunkt och centrum? Kanske kommer vi i föreställningen fram till att Gammelbo är centrum i världen?

Många historiska personer passerar revy i föreställningen: Klas Klasson Horn af Åminne (rättshaveristen på Gammelbo gård); Bergsrådet Daniel Tilas; Lasse-Maja (vår första offentliga trans-person); Elsa Beskow och många fler.

”Vi hanterar bergsbrukens framväxt, invandring av finnar, tyskar och valloner och dagens invandring. Vi berör industrialisering och biblioteksuppror. Det blir teater, film, rörelse, sång och musik i en svårslagen blandning. Vi kommer också ha en trio musiker som ackompanjerar föreställningen”, fortsätter Stefan Jansson.

Spelplats: Det gamla flyghangaren Aerodromen i närheten av Gammelbo gård utanför Ramsberg, knappt 3 mil norr om Lindesberg

Föreställningar: 28 juni kl.19.00 (premiär), 29 juni kl.19.00, 1 juli kl. 19.00, 2 juli kl.19.00, 3 juli kl. 14.00, 3 juli kl.19.00, 5 juli kl.19.00.

Video – Trailer

Kultur | Ramsberg
Örebronyheter

Källa LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login