Snart tar våra boenden emot besök – men inte från 1 oktober

By on 30 september, 2020
Askersunds kommuns nya vård- och omsorgsboende Smedsgården, där inflyttning skett de senaste veckorna.

Många av de boende och deras anhöriga ser fram emot att träffas igen när det nationella besöksförbudet på särskilda boenden upphävs den 1 oktober. Men det är mycket viktigt att detta sker på ett säkert och tryggt sätt. Därför kommer boendena i Askersunds kommun inte kunna ta emot besök redan från 1 oktober.

På torsdag upphör det besöksförbud som rått på samtliga Sveriges särskilda boenden sedan 1 april. Under den perioden har två av Askersunds kommuns särskilda boenden, Norra bergen och Lärkbacken, upphört. Istället har de som bott där flyttat in på det nya vård- och omsorgsboendet Smedsgården.

Den flytten har nyligen blivit klar och för samtliga anhöriga innebär detta att de får besöka sina nära och kära i en helt ny miljö som de inte känner till och hittar i. För att skapa en säker miljö för de boende behöver personalen därför lite extra tid för att skapa bra rutiner för besök och hjälp med att hitta på det nya boendet. Vi beklagar att detta inte kommer att vara på plats den 1 oktober, säger Maria Ståhl, socialchef i Askersunds kommun.

Inte heller kommunens andra särskilda boende Borgmästargården kommer att kunna ta emot besök redan den 1 oktober. Även där handlar det om att säkra rutiner för besök måste finnas på plats först.

– Vi kommer göra allt vi kan för att kunna ta emot besökare så snart som möjligt på våra boenden, men det är väldigt viktigt att vi känner att detta kan ske på ett säkert sätt. Så snart de nödvändiga förberedelserna är klara kommer vi att gå ut och informera om det, säger Maria Ståhl.

Länet | Askersund
Örebronyheter

Källa Askersunds Kommun

You must be logged in to post a comment Login