Våldet mot kvinnor har ökat med upp mot 983 %

Av på 3 juli, 2020

En ny rapport från ActionAid bekräftar den skrämmande utvecklingen av ökat våld mot kvinnor i spåren av Covid-19. I Bangladesh har våld mot kvinnor ökat med 983 % och i Brasilien har morden på kvinnor gått upp med 22 %. Samtidigt har FN använt mindre än 0,3 % av de medel som behövs för att skydda kvinnor under Covid-19.

– Våld mot kvinnor är ett världsomspännande fenomen. Ändå är det fortfarande den mest underfinansierade delen av FN:s Globala humanitära responsplan för Covid-19. Om världssamfundet inte drastiskt ändrar strategi och prioriterar kvinnors skydd fråntas utsatta kvinnor alla möjligheter till ett liv i trygghet under pandemin, säger Ingela Holmertz, generalsekreterare ActionAid Sverige.

Rapporten har tagits fram tillsammans med ActionAids lokala partnerorganisationer och kvinnorörelser världen över. Undersökningen visar också att kvinnor som utsätts för våld i allt högre grad går miste om rätten till rättslig prövning på grund av att domstolar och rättsväsenden tvingats stänga ner.

Utdrag ur rapporten, Surviving Covid-19: A Women-Led Response:

  • I Bangladesh har ActionAids nätverk av lokala organisationer, inklusive de som arbetar inne i Rohingya-flyktinglägren, rapporterat en ökning med 983 % av sexuellt våld och våld i hemmet i april till maj jämfört med samma period förra året.
  • I Brasilien mördades 143 kvinnor i 12 delstater i mars och april i år, en ökning med 22 % jämfört med förra året, enligt uppgifter från säkerhetsorgan. I nordvästra delstaten Acre har morden på kvinnor ökat med 300 %.
  • I Uganda har behoven av skydd för kvinnor fördubblats i mars och april 2020, jämfört med samma period året innan. Trots detta tvingades ActionAid tillfälligt stänga 10 av sina skyddsboenden till följd av coronavirusets begränsningar.
  • På Gazaremsan rapporterar en partner-organisation till ActionAid att deras stöd till kvinnor som utsatts för våld har ökat med 700 % i april-maj 2020, jämfört med samma period året innan.
  • I Nigeria, där regeringen har förklarat en nödsituation efter en kraftig ökning av mord och våldtäkt på kvinnor, rapporterade ett skyddsboende om en ökning med 700 % i antalet våldsfall mot kvinnor sedan lock down.

Världen
Örebronyheter

Källa act!onaid
Läs hela rapporten här https://actionaid.se/media/385299/gbvandcovidreport.pdf

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in