Sol och värme bromsar smittspridningen av fågelinfluensa

Av på 18 maj, 2021

Flyttfåglarnas färd genom Sverige pågår fortfarande men sol och värme bromsar upp smittspridningen av fågelinfluensa. Senaste konstaterade fallet av fågelinfluensa på tamfågel gjordes den 20 april i Skåne. Nu sänker Jordbruksverket, efter samråd med SVA, skyddsnivån för fåglar som hålls för egen konsumtion, användning eller som sällskapsdjur vilket bland annat innebär att hobbyhöns får gå ute. Risken för introduktion av fågelinfluensa är dock fortfarande förhöjd och det är viktigt att upprätthålla smittskyddet och bland annat ge foder och vatten under tak. 

– Säsongen 2020-2021 är det största utbrott vi har haft av fågelinfluensa i Sverige, Det har varit en lång och krävande period för landets alla fjäderfähållare. Vi har fått många frågor från hobbyhönsägare så det känns bra att vi nu ser ljuset i tunneln och succesivt kan börja lätta på restriktionerna, säger Håkan Henrikson, chefsveterinär på Jordbruksverket.

Hittills i år har 22 besättningar med tamfågel drabbats av fågelinfluensa. De allra flesta i södra Sverige.

Skyddsnivå 2 gäller fortfarande för kommersiella anläggningar

Skåne har fortfarande ett område som berörs av restriktioner och skyddsnivå 3, vilket innebär skärpta krav kring att tamfåglar ska hållas inomhus för att förhindra kontakt med vilda fåglar. Dessutom råder förbud mot vissa transporter och förflyttningar.

I övriga Sverige gäller fortfarande skyddsnivå 2 för kommersiella anläggningar.

För fåglar i fångenskap, till exempel hobbyhöns, gäller inte skyddsnivå 2 längre. Det innebär att hobbyhöns inte behöver vara inhägnade när de är ute.

Det är viktigt att fortsatt skydda sina fåglar mot smitta och följa de restriktioner som gäller.

Regionalt
Örebronyheter

Källa: Jordbruksverket

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in