Solhagen i Torphyttan – en lysande affär för kunden

By on 18 augusti, 2022
Foto: Linde energi

Solhagen i Torphyttan – Örebro läns största markförlagda solpark – har producerat hållbar el i drygt två år. Och nu visar det sig att möjligheten för kommunägda Linde energis elhandelskunder att abonnera på solpaneler är en god investering. När de två gångna årens återbäring summeras konstaterar Linde energi att tredje året blir en ren plusaffär.

Redan innan spaden sattes i marken hade kommunägda Linde energi ambitionen att den el som produceras i Solhagen ska vara tillgänglig för alla kunder. Den något unika lösningen blev att abonnera på solpaneler, vilket är ett utmärkt alternativ till en egen solcellsanläggning.

– Solhagen har gått bättre än börsen, meddelar Jens Isemo, vd på Linde energi, med glimten i ögat.

– Vår inställning har genom hela projektet varit att alla ska ha möjlighet att satsa på solen som energikälla. Att det hela har blivit en god investering och plusaffär är en bonus för våra kunder. Syftet är i grund och botten att vi tillsammans satsar på lokal och förnybar elproduktion, som i ett längre perspektiv bidrar till ett mer hållbart samhälle, framhäver Jens Isemo.

Ett så kallat solabonnemang kostar 680 kronor per solpanel (inkl. moms) och abonnemanget gäller över en avtalsperiod om tre år (36 månader). Varje månad får kunden ett avdrag på sin elhandelsfaktura för den solel som Solhagen producerat. Återbäringen baseras på den Nordiska elbörsen, Nord Pools, timspotpriser (plus moms).

– Den totala återbäringen för de två första åren med Solhagen är drygt 700 kronor per solpanel. Tredje året blir med andra ord en ren plusaffär. Våra kunder kan med gott samvete vara stolta över att de gjort en bra investering och bidrar till en mer hållbar framtid, säger Jessica Järlstam, chef Kundservice på Linde energi.

Solhagen i Torphyttan – viktiga datum

  • 14 maj 2020: markägaren K-G Jonsson tar det första officiella spadtaget och bygget av Solhagen i Torphyttan är igång på allvar.
  • 29 maj 2020: samtliga solpaneler är på plats.
  • 16 juni 2020: de första kilowattimmarna hållbar solel produceras.
  • November 2020: utses till Årets nytänkande solcellshjälte vid Energi- och klimatdagen.
  • Maj 2021: tilldelas ett hedersomnämnande i kategorin Årets anläggning när vinnarna av Solenergipriset presenteras.
  • 7 juni 2021: passerar 500 000 lokalproducerade kilowattimmar.
  • 16 juni 2021: firar 1-års dag.

Ekonomi | Torphyttan
Örebronyheter

Källa: Linde Energi

You must be logged in to post a comment Login