Solhagen överträffar målen – drygt 500 000 kilowattimmar första året

Av på 16 juni, 2021

När Örebro läns största markförlagda solpark – Solhagen i Torphyttan – fyller ett år den 16 juni, är det med flaggan i topp. Inte nog med att Solhagen överträffar produktionsmålen, till succéåret kan även läggas två fina utmärkelser. Dessutom abonneras 7 av 10 paneler av kommunägda Linde energis elhandelskunder.

Bara dryga månaden efter att spaden sattes i marken producerades de första kilowattimmarna hållbar solel i Örebro läns största markförlagda solpark – Solhagen i Torphyttan. Och Linde energi kan se tillbaka på ett framgångsrikt år för sin första solpark.

– I efterhand kan det tyckas blygsamt, men vi räknade med att producera ungefär 450 000 kilowattimmar per år i Solhagen. När vi redan en vecka innan årsdagen passerade den magiska gränsen 500 000 kilowattimmar fick vi nästan nypa oss i armen, hälsar Peter Ström, chef Elproduktion på Linde energi.

Prisbelönad fårhage

Att bygga en solpark är i dagens värld inget unikt. Men att göra det i en befintlig fårhage, utan att inkräkta på åkermarken och att dessutom låta fåren gå kvar och beta under solpanelerna har bland annat resulterat i två fina utmärkelser under året; Årets nytänkande solcellshjälte och ett hedersomnämnande i Solenergipriset.

– Vi har lyckats hitta en lösning där vi kan kombinera lokal och hållbar elproduktion med djurhållning. Fåren och solpanelerna lever liksom i symbios. Man kan säga att solpanelerna flyttat in hos fåren och att de båda mår bra av relationen, säger Peter Ström.

Sol till alla – direkt från fårhagen

Linde energi hade redan i planeringsstadiet ambitionen att den el som produceras i Solhagen ska vara tillgänglig för alla kunder. Lösningen blev att abonnera på solpaneler, vilket är ett utmärkt alternativ till en egen solcellsanläggning.

– Tidigare har endast den som ägt en fastighet med möjlighet att installera en solanläggning på sitt tak kunnat satsa på solel. Nu har vi öppnat dörren för en helt ny lösning, som gör det möjligt för alla att satsa på solen som energikälla, menar Joakim Johansson, affärsområdeschef El på Linde energi.

I dagsläget är drygt 7 av 10 solpaneler i Solhagen abonnerade av Linde energis elhandelskunder.

– Vi kikar redan på var vi kan bygga nästa ”solhage” och har ambitionen att hitta en lösning där den biologiska mångfalden gynnas. Fortsättning följer, avrundar Joakim Johansson med glimten i ögat.

Solhagen i Torphyttan – viktiga datum

 • 14 maj 2020: markägaren K-G Jonsson tar det första officiella spadtaget och bygget av Solhagen i Torphyttan är igång på allvar.
 • 29 maj 2020: samtliga solpaneler är på plats.
 • 16 juni 2020: de första kilowattimmarna hållbar solel produceras.
 • November 2020: utses till Årets nytänkande solcellshjälte vid Energi- och klimatdagen.
 • Maj 2021: tilldelas ett hedersomnämnande i kategorin Årets anläggning när vinnarna av Solenergipriset presenteras.
 • 7 juni 2021: passerar 500 000 lokalproducerade kilowattimmar.
 • 16 juni 2021: firar 1-års dag.

Detta är Solhagen i Torphyttan

Solhagen i Torphyttan ligger i en fårhage, invid riksväg 50 i höjd med Torphyttan. Solhagen är till ytan stor som en fotbollsplan. De drygt 1 400 solpanelerna beräknas kunna producera cirka 450 000 kilowattimmar per år. Det räcker för att förse 100 typhushåll med hushållsel varje år.

 • Maximal eleffekt: 450 kW
 • Bedömd årlig elproduktion: 450 MWh (=450 000 kWh)
 • Markyta: 0,8 hektar
 • Bedömd livslängd: 30 år

Solabonnemang – så fungerar det

Sedan den 1 augusti 2020 är det möjligt att abonnera på solpaneler i Solhagen i Torphyttan.

Ett solabonnemang kostar 680 kronor per solpanel (inkl. moms) och abonnemanget gäller över en avtalsperiod om tre år (36 månader). Du betalar alltså cirka 19 kronor, per solpanel, per månad utslaget över hela perioden.

Varje månad får du ett avdrag på din elhandelsfaktura för den solel som din/dina solpaneler producerat. Återbäringen baseras på den nordiska elbörsen, Nord Pools, timspotpriser (plus moms).

Länet
Örebronyheter

Källa: Linde Energi

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in