Sommarens program på Siggebohyttans bergsmansgård

Av på 31 maj, 2021
Siggebohyttan är en av de mest storslagna bergsmansgårdarna från Bergslagens storhetstid.
Foto: Örebro läns museum

Lördag 12 juni öppnas Siggebohyttans bergsmansgård för sommaren 2021 som bjuder på ett antal evenemang – bland annat föreläsningar om Karl Axel Pehrson, linodling och husens historia samt praktiska övningar för barn som att tälja en trollstav och sy sin egen katt

Siggebohyttan är en av de mest storslagna bergsmansgårdarna från Bergslagens storhetstid som ägs och drivs av Örebro läns museum. Sommaren 2021 har Siggebohyttan öppet dagligen kl 11-17 från 12 juni till och med 15 augusti.

Sommarens program:

OBS föranmälan krävs: Alla evenemang är gratis – men på grund av Corona/Covid 19 är det begränsat antal platser till alla evenemang på Siggebohyttan. För att vara säker på din plats, anmäl via e-post siggebohyttan@olm.se senast kl 16.00 dagen innan evenemanget.

Lördag 19 juni 2021 kl 11:00 och 14:00:
Det högst nyttiga linet
Föreläsning med slöjdkonsulent Lina Jatko, Örebro läns museum.

Vi samlas kring linodlingen på Siggebohyttan där slöjdkonsulenten Lina Jatko berättar om linet, dess historia och projektet 1kvm lin, som pågår i hela landet. Linet delar en tusenårig historia med oss människor. Fortfarande ger linet oss glädje och nytta. Dagens textila material och produktion gör stor påverkan på vårt klimat. Med linet har vi en möjlighet att minska denna negativa påverkan. Under föreläsningen pratar Lina om linet från då till nu och hur synen kring textilier förändrats. Samling i övre delen av allén. Längd: ca 45 min. Vid regn flyttas föreläsningen in på logen.

Onsdag 23 juni 2021 kl 11:00 och 14:00:
Husens historia på Siggebohyttan
Byggnadsantikvarie Charlott Torgén guidar runt på gården och berättar om byggnadernas långa historia.

Gården har förändrats under århundradena och också husen. Spåren från förändringarna finns ibland kvar på eller i husen och kan berätta mer för oss om vad som skett och vad byggnaderna varit med om.

Onsdag 23 juni 2021 kl 11:00 och 14:00:
Tälj en trollstav!
Ledare: Slöjdare Julia Karlsson och slöjdskonsulent Lars Petersson, Örebro läns museum

Trollstaven som ger dig superkrafter. Med en trollstav får du superkrafter! Om du täljer den själv bestämmer du vilka trollkonster du kan göra. Du får tälja en trollstav av en pinne från skogen. Kanske kan du skära några magiska mönster i barken. Från 10 år. Samling utanför kaffestugan. Kostnad: 50 kr (materialkostnad). Längd: ca 1 timme. Vid regn flyttas aktiviteten in på logen.

Onsdag 30 juni 2021 kl 11:00 och 14:00:
Slöjden börjar i skogen
En vandring med träden i centrum med slöjdkonsulent Lars Petersson

Vi tittar på olika träd och hur de växer och hur de kan användas inom slöjden. Varför är det bra att välja ett krokigt träd ibland? Vad berättar barken om hur virket ser ut innanför? Går det att åldersbestämma träd utan att räkna årsringar? Vandringen sker i skogen i anslutning till Siggebohyttans bergsmansgård. Kläder efter väder. Samling i övre delen av allén. Längd: ca 1,5 timme. Vid regn flyttas aktiviteten in på logen – föredrag.

Torsdag 1 juli 2021 kl 11:00 och 14:00:
Fredag 2 juli 2021 kl. 11:00 och 14:00:
Arkeologiskola
Lär dig använda arkeologens verktyg och leta efter fynd.

Tillsammans med museets arkeolog Martin Edlund får du lära dig använda arkeologens verktyg och leta efter fynd från olika tidsperioder vid gården.Vänder sig till alla åldrar.

Tisdag 6 juli 2021 kl 11.00, 13:00 och 14:00;
Karl Axel Pehrson 100 ÅR
Museipedagog Johanna Björck berättar om Karl Axel Pehrson och hans unika bildvärld

Med anledning av att konstnären Karl Axel Pehrson skulle ha fyllt 100 år i år visar Örebro läns museum en liten utställning om honom på Siggebohyttans bergsmansgård. Karl Axel hade viss anknytning till trakten. Museipedagog Johanna Björck berättar om Karl Axel Pehrson och hans unika bildvärld. Hon visar flera exempel på Karl Axels konstverk ur museets samlingar. Karl Axel var en samlare och intresserad av djur och natur, särskilt skalbaggar. Följ med på visningen och se hur detta visade sig i hans konst. Plats: Logen på Siggebohyttan, vid utställningen.

Onsdag 7 juli 2021 kl 11:00 och 14:00:
Sy katten Siggebo-Sigge
Ledare: Slöjdare Julia Karlsson och slöjdkonsulent Lina Jatko

Sy din egen katt. I Pelle Svanslös värld träffade Pelle katten Siggebo-Sigge som bodde på Siggebohyttan. Nu får du möjlighet att själv sy din egen katt. Från 7 år. Det är inte säkert att du hinner sy klart din katt på plats, men i materialsatsen finns instruktioner och material att göra klart den hemma. Kostnad: 75 kr (för materialsatsen som köps på plats). Längd: ca 1,5 timme. Samling utanför kaffestugan.

Onsdag 14 juli 2021 kl 11:00 och 14:00
Målarworkshop
Med konstnären Alexander Creutz

Kom och var med på en unik konst-workshop för barn från 7 år, ungdomar och vuxna. Du arbetar i akryl vid staffli och Alexander berättar om Karl Axel Pehrsons bildvärld och måleri som är utgångspunkt för workshopen. Vänder sig till alla åldrar, från ca 7 år och uppåt. Aktiviteten sker utomhus, men flyttas inomhus vid dåligt väder. Aktiviteten tar max två timmar.

…………….

Gamla bilder från Siggebohyttan på digitalt museum

Örebro läns museum har inför öppnandet av Siggebohyttans bergsmansgård tagit fram några av de äldre fotografierna av platsen som nu finns på Digitalt museum.

Kultur | Länet Siggebohyttan
Örebronyheter

Källa LindeKultur

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in