Sommarsolen är stark

By on 27 juni, 2022
Arkivbild

Sommarsolen är stark – hudläkarens 4 tips på hur du skyddar dig bäst, sommarens värmande solstrålar är äntligen här. Men strålarna kan också vara skadliga, att vistas i solen för lång tid utan skydd och bränna huden kan leda till malignt melanom och andra typer av hudcancer.

På Min Doktors vård- och vaccinationsmottagningar kan den som oroar sig för en hudförändring få hjälp med läkarbedömning genom teledermatoskopi.

Hudcancer är den tredje vanligaste cancerformen i Sverige och även den cancer som ökar mest av alla cancerformer, enligt statistik från Cancerfonden. Malignt melanom är den allvarligaste formen av hudcancer, men om cancern upptäcks tidigt är prognosen god.

– Om du får ett nytillkommet födelsemärke med ett utseende som avviker från övriga, eller om ett av dina befintliga födelsemärken växer eller förändras på annat sätt, bör du ta kontakt med vården för vidare undersökning och bedömning av födelsemärket, säger Loreto Ferrada, specialistläkare i dermatologi och venereologi hos Min Doktor.

På Min Doktors vård- och vaccinationsmottagningar kan du få födelsemärkesbedömning genom ett uppkopplat dermatoskop, så kallad teledermatoskopi. På mottagningen får du först svara på frågor om din hudförändring och därefter tar en sjuksköterska bilder på födelsemärket. Bilderna skickas vidare till hudläkare, som baserat på bilderna och dina svar gör en bedömning om behov av uppföljning eller ytterligare utredning behövs. Om födelsemärket bedöms behöva vidare utredning, skickas remiss till hudläkarmottagning.

– Det är viktigt att kolla upp hudförändringar som avviker för att tidigt upptäcka hudcancer, säger Loreto Ferrada.

Att vara försiktig i solen är en av de viktigaste sakerna du kan göra för att förebygga risken för hudcancer. Att sola ökar risken för malignt melanom, eftersom cancern ofta orsakas av att man bränt sig upprepade gånger. För att undvika att bränna sig är det viktigt att inte vistas i solen mitt på dagen, när UV-index ligger som högst, och att använda effektivt solskydd som täckande kläder, hatt eller keps och solkräm med hög solskyddsfaktor. 

– Solkräm fungerar bäst i stor mängd. Ta antingen ett tjockt lager direkt, eller om du föredrar, lägg dubbla lager: applicera först ett lager, vänta i 20 minuter, och lägg sedan ett lager till. Glöm inte bort att smörja in ansiktet, handryggarna och öronen, de kan få mycket sol utan att man tänker på det och får ofta solskador med tiden, säger Loreto Ferrada.

Hudläkarens 4 tips för att skydda dig mot solen

  1. Vistas inte i solen mitt på dagen, i Sverige är solen är som starkast mellan kl 11-15
    .
  2. Skugga och täckande kläder ger det bästa solskyddet
    .
  3. Använd hatt eller keps för att skydda ansiktet, och solglasögon med uv-skydd för att skydda ögonen
    .
  4. Solkräm med solskyddsfaktor 50 är ett bra komplement till övriga solskydd, om det appliceras rikligt och ofta

Hälsa | Sverige
Örebronyheter

Källa Min Doktor

You must be logged in to post a comment Login