Spektakelteaterns film ”Hoffmanns Droppar” klar för premiär

By on 7 april, 2021

Fredag 23 april släpps ”Hoffmanns Droppar” på Vimeo on Demand – filmen som spelats in av Bergslagens Spektakelteater i Danshyttan, Spannarboda och Lindesberg i januari-mars. ”Det är en kortfilm strax över 30 minuter som handlar om vår nutid våren 2021- och som visat sig vara en rysligt aktuell tidsbild”, förklarar Stefan Jansson – filmens regissör och producent.

Bergslagens Spektakelteater skulle ha spelat ”Korpspelen” i Ösarhyttan i somras – men fick skjuta upp den på grund av pandemin. Vad gör en spelsugen amatörteater när en pandemi förstör alla planer? Jo, man gör en kortfilm – ”Hoffmanns droppar” – som spelats in utomhus och handlar om pandemin.

Centralt i filmen finns Sonny Hoffmann (spelas av Björn Johansson) som trots att han betvivlar coronas existens skapar det egna vaccinet ”Hoffmanns droppar”.

”Det är en rysligt aktuell tidsbild. I samband med demonstrationerna i Kungsträdgården för en tid sedan demonstrerades mot den ’planerade pandemin’ – den så kallade ’plandemin’. Detta säger Sonny Hoffmann i en av de första scenerna vi spelade in i januari. Verkligheten har tittat i vårt manus”, menar regissören och producenten Stefan Jansson: ”Vi hoppas att vi kan nå en stor spridning med vår angelägna film, som är både djupt allvarlig och komiskt drastisk”.

Filmen är inspelad på plats i Danshyttan, Spannarboda och Lindesberg av den mångsidige filmaren Niclas Lindahl från Örebro (från början från Frövi). Niclas har tidigare dokumenterat Spektakelteaterns föreställning ”Pappersvalsen” och jobbat med de filmade delarna ur den kommande produktionen ”Korpspelen” (tänkt premiär 2020) som numera är flyttad till sommaren 2022.

Kortfilmen ”Hoffmanns droppar” är ett monologprojekt som handlar om tiden vi lever i just nu med 14 aktörer i olika åldrar ur Bergslagens Spektakelteater som på olika sätt hanterar och diskuterar vår tid och den globala pandemin – bland annat:

David (Bengt Storbacka) som äntligen har fått tid att tänka efter.

Systrarna Lena (Gunilla Dovsten) och Britt-Marie (Katarina Sondell) som väntar på att få träffas.

Vi träffar också Alex och Amir (Rickard Törnemar och Khaled al Zoubi) som avgudar idolen Sonny på youtube och följer honom i spåren. Barnen Lilja, Lykka och Engla (Tuva Ericsson, Thilde Ohlsson Furst och Emma Holy) som är trötta på ”covidet”. Andreas (Erik Nordmark) som förklarar läget från sitt myndighetsperspektiv. Företagsledaren Josefin (Katarina Furst) som upprepar det egna mantran ”vi ställer inte in, vi ställer om” och talar om prioriteringar. Och Zahra (Jehan Kawsara) som har svårt att tolka översättningen av restriktionerna när hon översätter via google translate.

Musiken till filmen har gjorts av Thomas Lundkvist som även medverkar i en av scenerna.

Foto, klippning och redigering: Niclas Lindahl
Manus: Staffan Blixt och Stefan Jansson
Kostym: Kajsa Forsberg
Smink: Andrea Behmrell
Koreografi: Kazue Ikeda
Musik: Thomas Lundkvist
Grafisk form: Rebecca Blixt
Specialeffekter: Stig Johansson
Regi: Stefan Jansson
Producent: Stefan Jansson
Produktion: Bergslagens Spektakelteater

……………

Under senare år har i Lindesbergs kommun genomförts tre stora amatörteaterevenemang, ”Smidda planer” i Löa hytta 2016, ”Siggebohyttans spektakler” i Siggebohyttans bergsmansgårds loge 2017 och ”Pappersvalsen” i Frövifors pappersbruksmuseum 2019. Den kommande produktionen ”Korpspelen” i Ramsberg (tänkt premiär 2020) är numera flyttad till sommaren 2022. Föreställningarna har speglat olika skeden från Bergslagens historia i teater och musik. Ensemblen har varit i stort sett densamma vid produktionerna. Fungerade först som ett löst sammansatt nätverk fram tills i maj 2018 då den ideella föreningen Bergslagens Spektakelteater bildades

Bergslagens Spektakelteater är ett stort och glatt gäng med högst varierande teatererfarenheter bakom sig. ”Någon är fullfjädrat proffs med utbildning och allt, någon hade aldrig tidigare stått på scen. Några tangerar 90-årsstrecket men hoppar fortfarande högst när vi dansar, andra har faktiskt en bit kvar tills de blir nio. Med andra ord, i vår förening ryms alla som har ett intresse av teater och scenkonst, antingen på scen, att hjälpa till med allt som krävs bakom kulisserna från att ordna fika till att sy kostymer. Även du som nöjer dig med att i all enkelhet vill stötta föreningen med ett medlemskap är välkommen”, skriver föreningen på sin hemsida spektakelteatern.se.

Kultur | Länet
Örebronyheter

Källa: LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login