Sport – Över 1000 ryska inblandade i dopinghärva

Av på 9 december, 2016
Arkivbild

Idag presenterades den andra delen i en rapport skriven av Richard McLaren på uppdrag av den internationella antidopningsbyrån Wada, den första delen avslöjade hur den ryska staten systematiskt bidrog till att idrottare dopade sig.

Idag kom uppgifter om att 1 000 ryska idrottare inom 30 olika sporter är inblandade i den systematiska dopningshärvan. Bland annat har urinprov bytts ut under Sotji-OS och flera av de ryska medaljörerna hade manipulerade tester.

För att citera Magnus Uggla, jag mår illa. Jag har inte hunnit läsa den rapport som presenterades idag som dessvärre verkar gå i linje och förstärka den mörka bilden från rapporten som lämnades över i somras, säger Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet.

Richard McLaren bekräftar det han kom fram till i den första delen av utredningen som lades fram i somras. Han säger att det finns en institutionaliserad konspiration som inte berodde på att individer dopade sig utan var organiserat av staten.

Richard McLaren menar också att de bevis som finns är påtagliga, fysiska och inte bara vittnesmål. Bland annat ska de ha hittat åtminstone 500 positiva prover där man via DNA-test kan visa att de positiva provsvaren ändrats till negativa provsvar.

Richard McLaren hävdar att man kände till det här ända upp på regeringsnivå och att det är en välorganiserad statlig dopningsindustri.

Det är viktigt att de internationella idrottsorganisationerna ökar sitt samarbete för att hitta fuskarna. En central del är att WADA:s oberoende och roll som utredare stärks. Idrott utan rent spel förlorar all trovärdighet, säger Björn Eriksson.

Sport
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in