Sport | Prins Carl Philip historisk segrare i Falkenberg

Av på 11 juli, 2015

Prins Carl Philip Bernadotte stod emot en hård press och vann sitt första STCC-race när Västkustloppet avgjordes i Falkenberg.

– Det här känns otroligt skönt och jag kan inte riktigt finna orden, säger Carl Philip. Vilket mottagande efter målgång, det känns otroligt härligt och underbart.

Prinsen gjorde sitt bästa race i karriären och kunde från pole position snabbt bygga upp en lucka till det övriga fältet. Mot slutet kom Thed Björk, Fredrik Larsson och Richard Göransson ikapp men prinsen stod länge emot. Först med några få varv kvar kom Fredrik Larsson om och tog över ledningen. Hemmaföraren Larsson som vann första heatet gick i mål som etta även i det andra men fick senare 30 sekunders tidstillägg för en incident med mästerskapsledande Thed Björk några varv tidigare. Det gjorde att Carl Philip kunde kliva högst upp på prispallen.

– Det var ett väldigt tufft och spännande race och idag var jag nog lika nervös som pappa under racet, konstaterar prinsen. Jag gjorde en bra start och fick snabbt en lucka som växte och jag tänkte att det här blir intressant. Jag försökte bara fokusera framåt men visste att jag hade några hungriga vargar bakom mig. Det var mycket blandande känslor, både nervöst men också kul. Det här gav mersmak och nu är det bara att vila och ladda till nästa race, avslutar en segerglad Carl Philip.

Dagens stora framgångsman i Falkenberg var annars hemmaföraren Fredrik Larsson som i stor stil tog hem segern i det första racet. Han var också först i mål i det andra men fick 30 sekunders tidstillägg för en incident med Thed Björk sju varv från mål som gjorde att han slutade åtta. Larsson lämnade efteråt in en protest som dock inte gick igenom.

– Jag har sett mycket värre situationer än denna och förstår inte riktigt hur det kan ge ett så stort straff, säger Fredrik. Jag bromsade upp mig bredvid Thed som trycker ut mig över curbsen och sen blir det kontakt som gör att han bryter. Det var tufft men inte alls oschysst.

Nu blev det istället en seger och en åttondeplats från dagens två race utöver 18 poäng i kvalet igår. Med de båda Volvoförarna poänglösa i det andra racet blev det ändå en bra mästerskapsdag på hemmaplan och han är nu trea, 20 poäng efter.

– Det var jätteviktigt för mästerskapet och jättekul att vinna det första racet. Vi hade kunnat lämna Falkenberg i mästerskapsledning men vi tog i alla fall in mycket och det känns som vi är på spåret nu. Vi ger inte upp utan nu fightas vi!

Mitt i all kalabalik gick Richard Göransson in som tvåa i mål, den fyrfaldige STCC-mästarens första pallplats i år och den var välkommen. Han hade en bra poängdag med en fjärdeplats i det första racet och en andraplats i det andra racet.

– Det är fantastiskt kul att vara tillbaka på pallen och det är inte dumt att få dela den med en prins, ler Richard. Jag måste gratulera Carl Philip till ett fantastiskt race och en stark kämpainsats. Jag trodde att han skulle släppa Thed men han stod emot och det blev väldigt publikfriande. Jag försökte köra om Carl Philip mot slutet och tyckte inte han skulle få det så lätt bara för att han är prins. Jag var på honom några gånger men ville inte göra något dumt när vi hade en chans att vara tillbaka på pallen igen.

Volvoförarna Thed Björk och Fredrik Ekblom, etta och tvåa i mästerskapet, hade en blandad dag i Falkenberg. Ekblom var tvåa med Thed trea i det första heatet men i det andra blev båda poänglösa. Thed Björk bröt efter incidenten med Fredrik Larsson. Fredrik Ekblom fick en knuff i starten och flög av banan och tvingades bryta.

– Det är sådant som kan hända i de här racen med omvänd startordning, konstaterar Ekblom efteråt. Jag är trots det ändå nöjd med helgen. Jag har tagit tre pole från fyra Q1 och minskat luckan till Thed i mästerskapet. Jag känner mig stark inför de avslutade tre helgerna.

För mästerskapet innebär det att Thed Björk är i fortsatt mästerskapsledning, nu bara nio poäng före Fredrik Ekblom och 20 poäng före Fredrik Larsson med tre helger kvar att köra.

Nästa STCC-race är 14-15 augusti på Gelleråsen utanför Karlskoga. Västkustloppet från Falkenberg kan ses på SVT Play och i ett sammandrag på SVT2 söndag 12 juli 18:00.

Resultat – Västkustloppet, race 1:
1. Fredrik Larsson, WCR/BMW Dealer Team, 20:14.098
2. Fredrik Ekblom, Polestar Racing, +1.408
3. Thed Björk, Polestar Racing, +2.000
4. Richard Göransson, Team Tidö, +7.029
5. Erik Johansson, Team Kia, +12.814
6. Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +31.952
7. Erik Jonsson, Sportpromotion , +32.253
8. Emelie Liljeström, Team Kia, +41.995
9. Emma Kimiläinen, PWR Racing Team, +1 Lap
10. Roger Samuelsson, Team Tidö, +1 Lap
11. Daniel Haglöf, PWR Racing Team, +5 Laps
DNF. Carl Philip Bernadotte, Polestar Racing, DNF
DNF. Kevin Aabol, Team Kia, DNF

Resultat – Västkustloppet, race 2:
1. Carl Philip Bernadotte, Polestar Racing, 21:13.572
2. Richard Göransson, Team Tidö, +0.612
3. Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +3.482
4. Erik Johansson, Team Kia, +11.419
5. Kevin Aabol, Team Kia, +11.584
6. Erik Jonsson, Sportpromotion , +11.920
7. Emelie Liljeström, Team Kia, +25.074
8. Fredrik Larsson, WCR/BMW Dealer Team, +26.792
9. Emma Kimiläinen, PWR Racing Team, +1 Lap
10. Roger Samuelsson, Team Tidö, +1 Lap
11. Thed Björk, Polestar Racing, +7 Laps
DNF. Daniel Haglöf, PWR Racing Team, DNF
DNF. Fredrik Ekblom, Polestar Racing, DNF

Sport
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in