Sport | Rekordkavalkad i Vansbrosimningen

By on 11 juli, 2016

Simmarhelgen ska sammanfattas och det är svårt när det har hänt så mycket. Vi kan konstatera att evenemanget har besökts av omkring 35 000 besökare, en mäktig siffra för en ort med bara 2300 invånare.

– Jag vill påstå att det är den bästa upplagan av Vansbrosimningen. Vi har fantastiska funktionärer som ställer upp och har lagt grunden för det, menar Jan Palander, Vansbrosimningen generalsekreterare.

Det var många rekord som slogs under årets simmarhelg. Totalt slogs ett nytt anmälningsrekord för Vansbroveckans tävlingar i öppet vatten-simning, triathlon, swimrun och cykel med 16 380 anmälningar. Sett till endast simmarhelgen med öppet vatten-loppen sattes ett nytt rekord vad gäller anmälningar med 15 032. Slutligen sattes också nytt rekord över antal startande, som blev bättre än förra årets toppnotering. I år valde 13 878 att starta vilket är 517 fler jämfört med 2015. Loppen som har ökat i antal anmälningar är Vansbro Öppen Älv, Vansbro Halvsim, Vansbro Tjejsim och Vansbro Ungdomssim.

Både fredagen och söndagen bjöd på relativt mycket sol och varmt väder. Vattentemperaturen i både Vanån och Västerdalälven höll sig runt +17 grader och som både elitsimmare och erfarna Vansbro motionärer kommenterade så var det inte så strömt i vattnet som tidigare år, med andra ord väldigt gynnsamma förhållanden för öppet vatten-simning. Vädret på lördagen började bra fram till strax efter 13.00, då ett rejält oväder drog in över Vansbro med hagel, regn och åska. Tävlingsledningen och säkerhetsansvarige beslutade då att skjuta på starten för två grupper som på grund av det blev stående i startområdet.

– Vi sattes på prov, men jag är stolt över hur vår organisation hanterade situationen. Filtar transporterades till frusna deltagare som blev stående i starten, berättar Palander.

– Vi såg även till att de funktionärer som stod i regnet på bryggorna längs banan fick varm dryck, eftersom ingen av dem hade en tanke på att gå därifrån, fortsätter han.

Under tävlingarna arbetar 1300 funktionärer från Vansbro och närliggande kommuner ideellt. Trots hemmasonen Gunde Svans bevingade ord ”Ingenting är omöjligt”, vore det helt omöjligt att genomföra Vansbrosimningen utan alla dessa eldsjälar.

Tävlingarna
De senaste årens gigant i Vansbro, Anton Björck-Teuscher fick hårt motstånd av Simon Wanna och kroaten Ivan Sitic i herrklassen av Vansbrosimningen. Simon Wanna såg riktigt stark ut och drog klungan i ett ursinnigt tempo under större delen av loppet. Björck-Teuscher tvingades släppa strax innan Grönalidsbron. Sista metrarna innan mål var det omöjligt att avgöra vem som skulle vinna men Sitic hade den bästa målgången och vann Vansbrosimningen 2016 på 30:02:05. Simon Wanna blev tvåa på 30:02.6 och Björck-Teuscher trea på 30:16.7. En protest lämnades in efter målgång men den avslogs.

Åsa Annerstedt, Falu SS och Annie Thorén, Motala Simsällskap bjöd precis som under fredagen på ett rafflande lopp i damklassen. Tillslut blev det en spurtstrid och Annerstedt var starkast även under lördagen och vann på 34:50:02 före Thorén på 34:54:07. Det var Annerstedt första seger i huvudloppet.

Av 8304 personer som var anmälda till huvudloppet kom 7643 till start.

Helgens sista lopp var det populära Vansbro Tjejsim som är Vansbrosimningens andra största lopp. 3203 tjejer och kvinnor var anmälda till det, vilket är några hundra fler än förra året. Annie Thorén tog andra raka segern i Vansbro Tjejsim och förbättrade sin vinnartid till 12:06. En skön avslutning för Motalatjejen som förutom andra platser i Vansbro Halvsim och Vansbrosimningen även tog SM-silver i damklassen av Vansbro Triathlon helgen innan.

Det har som sagt inte bara arrangerats simning i Vansbro. Redan helgen innan genomfördes Vansbro Triathlon som 2016 och 2017 har SM-status. Under söndagen cyklades motionsloppet Vansbro Bianchi 120, det 12 mil långa loppet bjuder på en riktig naturupplevelse i Vansbro med omnejd. På onsdagen genomfördes den andra upplagan av Vansbro Swimrun där 30 parlag och 18 stafettlag gjorde upp om segern i de olika klasserna.

Loppen 2017
Anmälan öppnar den 1 oktober 2016.

1 juli Vansbro Triathlon, medeldistans
2 juli Vansbro Bianchi 120, cykel 12 mil
5 juli Vansbro Swimrun, partävling och stafett
7 juli Vansbro Vattenprovet, 200 m
7 juli Vansbro Halvsim, 1500 m
7 juli Vansbro Öppen Älv, 3000 m
8 juli Vansbrosimningen, 3000 m
8 juli Lilla Vansbrosimningen, 25‑50 m (barn 6‑9 år)
9 juli Vansbro Ungdomssim, 1000 m
9 juli Vansbro Kortsim, 1000 m
9 juli Vansbro Tjejsim, 1000 m
Med reservation för ändringar

Sport | Simning
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login