Sport | Superpremiär för Audis svenska motorsportstjärnor

By on 1 maj, 2015

Mattias Ekström har dubbla anledningar att hoppas på guld i helgen när standardvagnsmästerskapet DTM gör gemensam sak med världsmästerskapet i Rallycross, RX, på tyska Hockenheim. Hans team EKS satsar på final för Anton Marklund och Edward Sandström.

Själv siktar fjolårets tvåa i DTM på guld. – Jag ser verkligen fram emot helgen, det kommer att bli väldigt roligt, säger Mattias Ekström. Ytterligare en svensk med guldchans på Hockenheim är Mikaela Åhlin-Kottulinsky i nya serien Audi Sport TT Cup.

Även om säsongen för RX tjuvstartade redan förra helgen så är det 1-3 maj som innebär startskottet för stora delar av Motorsporteuropa. Inför premiärer är förväntningarna ofta högt ställda, inte minst på de stjärnor som tidigare stått högst på pallen.

Under 2014 fick Mikaela Åhlin-Kottulinsky sitt stora genombrott på den internationella racingscenen. Som enda kvinna någonsin vann hon en deltävling i Volkswagen Scirocco Cup. När Audi inför årets säsong bland 200 sökanden skulle välja ut 18 deltagare i nya enhetsmästerksapet Audi Sport TT Cup fanns vinnaren från Norisring 2014 med. En seger i sig själv att få chansen i den tuffa serien. Efter försäsongstesterna har stolen i Mikaelas Audi Sport TT Cup-bilen modifierats rätt kraftigt.

– Jag står ju inte som modell för urtypen av racingförare precis, och det gör att min stol, ratt och pedalplacering inte med automatik passar en kort men gasglad tjej så bra. Men nu är det åtgärdat och jag sitter helrätt i stolen och känner att bilen är som klippt och skuren för mig, säger Mikaela.

I DTM 2014 la Mattias Ekström beslag på andraplatsen i mästerskapet och krönte säsongen med två segrar. Dessutom tog han under stort jubel hem segern på hemmaplan i RX under VM-deltävlingen i värmländska Höljes. Med sitt eget team EKS och sin Audi S1 EKS RX quattro hoppas svensken att ordinarie EKS-föraren Anton Marklund och inhoppande Audi GT-föraren Edward Sandström ska ta sig ända till söndagens final. Anton Marklund tävlar även i Audi Sport TT Cup, där han siktar på framskjutna placeringar under säsongen. I DTM är tävlingsformatet uppdaterat för året med ett kortare race på lördagen och ett längre race med obligatoriskt depåstopp och däckbyte på söndagen.

– Jag ser verkligen fram emot lördagen och att få köra, en intensiv helg väntar för mig i DTM och EKS-teamet i RX, säger Mattias Ekström.

Sport
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login