Sportlovsveckorna – en olycksdrabbad tid på landets vägar

By on 19 februari, 2019
Arkivbild.

Svåra vägförhållanden, snöfall och mycket trafik är stora risker när hundratusentals svenskar ger sig ut på långa bilresor på sportlovet. Under vecka åtta, nio och tio får Trygg-Hansa in sex procent fler skadeanmälningar om trafikolyckor jämfört med en genomsnittlig vecka under året. Genom att förbereda sig ordentligt innan avresa kan man minska risken för en trafikolycka.

Sportlovsveckorna är en olycksdrabbad tid på landets vägar enligt skadestatistik från Trygg-Hansa. De vanligaste skadorna är kollisionsskador bakifrån på grund av halt underlag och ökad trafik, vilket ökar behovet att hålla avståndet till andra bilar.

– Under sportlovsveckorna är det många som ger sig ut på vägarna och reser långt, ofta på väglag de inte är vana vid. Mina främsta råd för att avsevärt minska risken för olyckor är att kontrollera vinterdäcken innan avfärd, vara utvilad och hålla avståndet, säger Stefan Brala, motorexpert på Trygg-Hansa.

Förutom svåra vägförhållanden och mycket trafik innebär sportlovstrafiken även trötta förare som stressar för att hinna fram till slutdestinationen innan en viss tid.

– Se till att dela med dig av ratten, gör upp ett schema på förhand med körpass på två-tre timmar. Var också ordentligt utvilad innan avresa och ta regelbundna pauser längs vägen, det tär på krafterna att koncentrera sig på vägen när man kör långa sträckor med svårt väglag – speciellt om man har otåliga barn med sig i bilen. Och strunta i att ha en bestämd tid då ni måste vara framme, säger Stefan Brala.

Stefan Brala tipsar också om att i möjligaste mån undvika de så kallade stugbytardagarna, som ofta infaller lördag eller söndag, eftersom det då är som mest trafik till och från skidorterna.

Expertens råd för en säker sportlovsresa
Stefan Brala har tio säkerhetsråd till den som ska ge sig ut på långresa med bilen under sportlovet:

  • Kontrollera dina vinterdäck i god tid innan avresa så att de är i gott skick och sitter fast ordentligt.
  • Kontrollera att alla lampor fungerar, se över torkarbladen och fyll på spolarvätska.
  • Lasta tungt bagage nära bilens sidoväggar och ryggstöd, säkra all lös packning.
  • Håll koll på den högsta tillåtna vikten för lasten i din bil, det står i registreringsbeviset och i instruktionsboken. Kontrollera också vilken vikt taket tål och se till att inte packa takboxen för tungt.
  • Ha vatten, mat, varma kläder, reflexer, snöskyffel och ficklampa lättillgängligt i bilen ifall ni skulle bli stående på vägen.
  • Innan avfärd, kolla vädret och det rådande väglaget för att planera din körning.
  • Se till att vara utvilad innan avfärd, stressa inte under resan och ta regelbundna raster.
  • Anpassa hastigheten till väglag och trafik, håll avståndet!
  • Om du råkar ut för en trafikolycka eller måste lämna din bil, gå ur fordonet först när du är säker på att du kan göra det utan att utsätta dig själv eller andra för fara.
  • Om olyckan är framme och du kolliderar med ett annat fordon, notera registreringsnumret på motparten och förarens namn och personnummer. Notera gärna även namn och adress på eventuella vittnen. Detta förenklar när du sedan gör en skadeanmälan till ditt försäkringsbolag.

Vägarna som belastas extra hårt under sportlovsveckorna:
– E45 från Göteborg och uppåt upp i inlandet
– E18 från Stockholm
– E16 från Gävle och rakt in i landet.
– Riksväg 70 och 71 i Dalarna
– Väg 83 i Hälsingland
– E14 i Jämtland
– E4 norrut från Stockholm
– E20 mellan Göteborg-Stockholm

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login