Sprudlande engagemang i 253 kommuner under årets Fairtrade Challenge 2019

Av på 16 maj, 2019

Sveriges största Fairtrade-fikautmaning ägde rum andra veckan i maj och samlade i år nära 270 000 fikadeltagare som fikade Fairtrade för världens odlare. Flest fikadeltagare i landet per capita hade Munkfors kommun där över 37 procent av invånarna fikade Fairtrade-märkta produkter. Här finns både läns- och kommuntopplistan.

Årets Fairtrade Challenge 2019 har just avslutats med fikadeltagare runt om i landet som alla uppmärksammat vikten av schyssta arbetsvillkor i länder med utbredd fattigdom. I år har nära 270 000 fikadeltagare deltagit i kampanjen med ett stort engagemang från organisationer, arbetsplatser, kommuner, Fairtrade City-diplomerade kommuner och regioner, hotell och restauranger.

Den aktör som under utmaningen lyckades samla flest fikadeltagare var fackföreningen Kommunal, följd av Coop och Compass Group.

Det är glädjande att se att så många människor har fikat Fairtrade-märkta produkter under årets Fairtrade Challenge. Det handlar om ett stort engagemang för hållbarhet från både företag och konsumenter. Ju fler som väljer Fairtrade, desto större skillnad gör det för människan bakom produkten, säger Hewan Temesghen, generalsekreterare för Fairtrade Sverige.

Flest fikadeltagare i Munkfors kommun
Under kampanjen samlades människor för att uppmärksamma Fairtrade på olika sätt. Genom att deltagarna runt om i landet registrerat sin fika på en kampanjsajt, har Fairtrade Sverige kunnat sammanställa ett fikaresultat. Flest fikadeltagare i landet per capita hade Munkfors kommun där över 37 procent av invånarna var med och deltog i fikautmaningen, följt av Forshaga och Eskilstuna. Därefter kom Hjo, Sorsele och Västerås.

Aktiva kommuner landet runt
Engagemanget för Fairtrade har varit stort under årets Fairtrade Challenge. En aktivitet som återkommit i flera kommuner är Fairtrades ambassadörer som mött trötta morgonpendlare på tågstationer och bjudit dem på Fairtrade-märkta produkter. Det har också arrangerats danskvällar, kladdkaketävlingar och informationssatsningar i de svenska klassrummen på flertalet håll i Sverige.

Stort intresse för hållbara varor i Sverige
Fairtrade omfattar idag fler än 2 600 produkter, såsom kaffe, kakao, te, frukt, godis, juice, glass, nötter, vin, bomull och skönhetsprodukter. Under 2018 ökade försäljningen av Fairtrade-märkta varor med cirka tio procent till 4,1 miljarder svenska kronor. Svensken handlar nu Fairtrade-märkt för i genomsnitt 399 kr per år.

Fairtrade handlar om människan bakom produkten. Fairtrade-märkta produkter bidrar till att odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom får möjlighet att förbättra sin ekonomi, att barnarbete motverkas och att fler får tillgång till utbildning. Fairtrade innebär också att odlaren får en Fairtrade-premie som används till att utveckla lokalsamhället, till exempel genom investeringar i skola, hälsovård eller i jordbruket. Det skapar trygghet och möjlighet till utveckling.


Hela listan – så mycket fikades i kommunerna under  Fairtrade Challenge 2019.

Topp tre kommuner i varje län per capita

Län
Blekinge län
Dalarnas län
Gotlands län
Gävleborgs län
Hallands län
Jämtlands län
Jönköpings län
Kalmar län
Kronobergs län
Norrbottens län
Skåne län
Stockholms län
Södermanlands län
Uppsala län
Värmlands län
Västerbottens län
Västernorrlands län
Västmanlands län
Västra Götalands län
Örebro län
Östergötlands län
Topp 3 kommuner
Olofström, Ronneby och Karlshamn
Avesta, Säter och Ludvika
Gotland
Ovanåker, Bollnäs och Sandviken
Hylte, Varberg och Halmstad
Åre, Bräcke och Östersund
Eksjö, Värnamo och Vaggeryd
Vimmerby, Kalmar och Högsby
Älmhult, Ljungby och Markaryd
Haparanda, Arvidsjaur och Övertorneå
Burlöv, Malmö och Hörby
Sigtuna, Södertälje och Stockholm
Eskilstuna, Katrineholm och Vingåker
Uppsala, Älvkarleby och Östhammar
Munkfors, Forshaga och Karlstad
Sorsele, Umeå och Skellefteå
Timrå, Härnosand och Ånge
Västerås, Norberg och Sala
Hjo, Herrljunga och Åmål
Örebro, Degerfors och Lindesberg
Ydre, Linköping och Vadstena

Regionalt
Örebronyheter

* Siffrorna är hämtade från kampanjsajten www.fairtradechallenge.se

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in