Stark majoritet för ökat rutavdrag bland riksdagspartierna

Av på 5 september, 2018

Det finns en stark majoritet för ett utökat rutavdrag bland riksdagspartierna inför valet 2018. Både att höja taket samt att utöka med fler tjänster, främst för äldre. Det visar en sammanställning utförd av About Time som utvecklar affärssystem och driver Rutbarometern.

Allianspartierna (Centern, Kristdemokraterna, Liberalerna och Moderaterna) vill tredubbla rutavdraget från nuvarande nivå på 25 tkr till 75 tkr. Sverigedemokraterna vill höja rutavdraget till 50 tkr för personer under 65 år och till 100 tkr för personer över 65 år.

Allianspartierna vill också utöka rutavdraget med fler tjänster som t.ex. tillsyn av hem vid resa eller frånvaro, tvätt av kläder som sker utanför hemmet, hämtning och lämning av återvinning, och bortforsling av trädgårdsavfall. De vill också utreda en höjningen av avdragsrätten för äldre samt utöka med ännu fler tjänster för desamma.

Miljöpartiet är positiva till att utöka en stimulering av tjänstesektorn främst genom ett ”hyberavdrag” som riktar in sig på reparationstjänster och hyra av produkter.

Socialdemokraterna har inga nya förslag och Vänsterpartiet är ensamma med att vilja avskaffa både rut & rot.

”Vi har följt rut-branschen sedan införandet av rutavdraget 2007 och sedan dess har branschen ökat till över 10 miljarder kronor vilket innebär mer än 18 000 heltidstjänster. Det är en otrolig jobbreform som saknar motstycke, det är klart att politikerna gillar den. Sex av åtta riksdagspartier har också förslag för att utöka rutavdraget. Dessutom har cirka en miljon hushåll fått avlastning i hemmet så det finns många hem som lärt sig köpa tjänster istället för att utföra dem själv.” säger Göran Gustafsson, VD About Time

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in