Starkare ledning ska ge färre strömavbrott i Sverkesta

By on 19 april, 2022
Linde energi byter nästan fyra kilometer ledningslina kring Sverkesta, mellan Frövi och Fellingsbro.
Foto: Linde energi

För några veckor sedan inledde kommunägda Linde energi arbetet med att framtidssäkra elnätet kring Sverkesta, på landsbygden mellan Frövi och Fellingsbro, detta genom att byta ut oisolerad ledningslina till en förstärkt BLL-lina på en nästan fyra kilometer lång sträcka.

– BLL-linan är förstärkt och isolerad med ett ytterhölje i återvinningsbar plast. Den är utvecklad för att klara av att träd faller på ledningarna, utan avbrott som följd, förklarar Ola Andersson, chef Anläggning på Linde energi.

– Det handlar mer om fallhöjd än storleken på trädet. Om ett ganska stort träd som står nära ledningsgatan skulle lägga sig över ledningen, klarar BLL-linan tyngden utan att området blir strömlöst, fortsätter Ola Andersson.

Att Linde energi förstärker ledningsnätet kring Sverkesta är i sig en insats med ett större perspektiv.

– Vi arbetar långsiktigt med att väder- och framtidssäkra elnätet. Det här projektet är i sin tur sammankopplat med andra projekt i och omkring såväl Frövi och Fellingsbro som Rockhammar. Alla insatser vi gör hänger förr eller senare ihop med varandra och bidrar till att våra kunder får ett stabilare elnät med färre strömavbrott, avslutar Ola Andersson.

I samband med bytet av ledningslina passar Linde energi på att utföra andra förbättringsåtgärder, som exempelvis att byta isolatorer, spännlinhållare och ett par utdömda ledningsstolpar.

Arbetet väntas vara klart i maj 2022.

Sverkesta
Örebronyheter

Källa Linde Energi

You must be logged in to post a comment Login