Stefan Jansson och Magnus Wetterholm på Scensommar i Wadköping

Av på 20 juni, 2021

Stefan Jansson med ”Mer hö än blomster” och Magnus Wetterholm med ”Då svalorna häckar vid Grecken” är två av inslagen i ”Scensommar i Wadköping” – en teaterfestival varje onsdag och torsdag hela augusti med tre föreställningar varje dag kl 15.00, 18.00 och 21.00

”Här finns något för alla smaker: berättarteater och musikaftnar, improvisationskvällar och barnföreställningar, revy, komedi, magi och drama”, skriver arrangerande Teater Martin Mutter.

4 augusti kl 18:00 och 5 augusti kl 15:00: Stefan Jansson och Ola Jansson (piano): ”Mer hö än blomster”

Revyartat och nytorkat tillfällighetsstycke i en akt. Somligt gammalt, somligt nytt, texter, sånger och verbala krumsprång kring nu och då.

Stefan Jansson (Lindesberg) arbetar som regissör och teaterlärare och har även gjort många egna föreställningar, egen musik och samlat egna texter i två böcker: ”Tyst och inbunden” och ”Född fåntratt”. Han har skrivit bl.a. ”I Nobelt sällskap” som spelats på Teater Martin Mutter 2015, ”Glädjens Akademi” för Stadra Teater 2016 och manus till kortfilmen ”Hoffmanns droppar” 2021. Stefan har tidigare bloggat på na.se och har medverkat ett flertal gånger i Sveriges Radio-podden ”Snedtänkt” med Kalle Lind där han fått vädra sitt specialintresse: numera bortglömda artister och underhållningshistoria.

Ola Jansson jobbar som pianopedagog på Rytmus i Göteborg men är även en flitigt anlitat ackompanjatör och arrangör. Han har jobbat med ett flertal körer bl.a. Solid Gospel och Java Gospel och har turnerat i USA. Ola kommer från början från Fellingsbro och har gjort föreställningar ihop med Stefan i över tjugo år. Först ”Det sjunde gomseglet” 1998 och senast ”Bergsmän – det kan man höra på sången” 2020.

26 augusti kl 18:00 och 21:00: Magnus Wetterholm och Mats Norman (piano): ”Då svalorna häckar vid Grecken” – sånger av Lars Forssell i augustikvällen.

”Det där med svalor som häckar blev det ju liv om, för när Forssell skrev text till melodifestivalen och sjöng om bröst och svalor som häckar så blev det liv i det pryda Sverige. Men Forssells text blev storartad och minnesvärd, trots skriverierna. Poeten, akademiledamoten, författaren och levnadskonstnären Lars Forssell kunde verkligen fånga våra sinnen när det begav sig. Många av sångerna är klassiska, som Snurra min jord, Jag står här på ett torg, Säg vad ni vill, för att bara nämna några ur en gigantisk sångskatt, där Forssell hämtade inspiration i 50-talets Paris. Nu bjuds tillfälle att åter höra dessa sånger som fått ligga undangömda alltför länge. Det kommer därtill bli lite Göran Tunström också, för tar man fram förstoringsglaset så ser man att det är samma andas barn.”

Invid Stadra herrgård, vackert belägen vid av sjön Greckens södra strand finns Stadra Teater – en teaterscen mitt ute på landsbygden. Mittemellan Nora och Grythyttan har Stadra Teater verkat sedan 1999 med fokus på svenskt författarskap. Sommar 2021 spelas Dollar av Hjalmar Bergman.

Kultur | Länet/Lokalt
Örebronyheter

Källa: LindeKultur

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in