Stoppa fyrverkerier som skrämmer och skadar djur

Av på 29 december, 2014

Under nyårshelgen kommer många hundar och andra djur att fara enormt illa av fyrverkerier och smällare. Djurens Rätt har under lång tid krävt att fyrverkerier och andra pyrotekniska varor som skadar djur ska förbjudas. 

Sedan år 2000 är det förbjudet att sälja och använda smällare. Det är också, enligt samma lag, förbjudet att köpa fyrverkeripjäser till minderåriga. Enligt lagen är det fullt jämförbart med att langa alkohol till personer under 18 år. Men lagen efterlevs inte alltid och Djurens Rätt anser att skyddet mot djur som far illa av fyrverkerier bör stärkas. 

– Den nuvarande lagstiftningen bör utvidgas så att det blir förbjudet att sälja fyrverkerier som avger ljud- och ljusfenomen som djur reagerar negativt på till privatpersoner. Vi vill också att kommunerna inskränker möjligheterna att anordna fyrverkerier, säger Camilla Björkbom, Djurens Rätts förbundsordförande. 

Djurens Rätt har också ställt sig bakom initiativet FyrverkeriBegränsningar som vill förbjuda den fria användningen av fyrverkerier och pyroteknik för privatpersoner och stoppa den idag tillåtna försäljningen av fyrverkerier och pyroteknik till privatpersoner.

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in