Stora Biltvättarhelgen uppmärksammar vikten av att tvätta rätt

By on 20 april, 2017

Nu i helgen, 22-23 april, är det ”Stora biltvättarhelgen”. Det är branschorganisationen Svenskt vatten som tillsammans med alla kommuner i Sverige vill påminna om vikten av att tvätta bilen på rätt sätt, så att tungmetaller och kemikalier inte rinner ut i naturen.

Tvätta inte bilen på gatan, gården eller p-platsen. Risken är stor att det smutsiga tvättvattnet rinner ut i våra vattendrag, sjöar och hav via dagvattenbrunnarna och förorenar miljön. Genom att istället tvätta bilen i en automatbiltvätt eller gör-det-själv-hall, som har avlopp med oljeavskiljare, gör man en insats för miljön, berättar Jenny Johrin, VA-chef på Karlskoga energi och miljö.

Vi svenskar tvättar sammanlagt bilen ungefär 30 miljoner gånger per år. Cirka 70 procent av tvättarna sker på gatan. Tvättvattnet från biltvättningen på gatan innehåller totalt cirka 2 000 ton olja, över fem ton tungmetaller som zink, krom, nickel, bly och kadmium och 5 000 ton rengöringskemikalier. Alla kan hjälpa till att minska utsläppen genom att tvätta sin bil miljöriktigt.

De flesta rännstensbrunnar är anslutna till dagvattensystemet, det innebär att det förorenade tvättvattnet avleds direkt till vattendrag utan rening, vilket kan skada växter och djur. I en del områden är rännstensbrunnarna i gatan anslutna till kombinerade ledningar, det vill säga där dag- och spillvatten går i samma ledning. Det förorenade vattnet kommer då till vårt reningsverk där föroreningarna riskerar att skada reningsprocessen, säger Jenny Johrin.

För att få extra uppmärksamhet till årets ”Stora Biltvättarhelgen” har branschorganisationen tagit fram ett kampanjtema som är ”Vad kan du göra medan du tvättar bilen?”. Temat går ut på att med glimten i ögat visa på bekvämligheten med att köra igenom en automattvätt, och att man förutom att göra en insats för miljön även får några minuter av egentid.

Själv brukar jag passa på att vila en stund eller svara på några mail. Vi är nyfikna på vad andra gör! Det vore kul om man vill hänga med på temat och ta en bild eller film med mobilen inifrån biltvätten och ladda upp på Instagram med hashtagen #biltvättartid och #karlskogaenergi. Kanske när man sjunger, tar en fika eller spelar spel. Fantasin sätter gränserna, avslutar Jenny Johrin.

Länet
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login