- Rock Sympho Show på Örebro Konserthus
- Fler platser för textilavfall att återvinnas
- 174 nya företag i Örebro starkast tillväxt i Lekeberg
- Mingel – *Makeriet* Lördag 11 Januari 2025
- Här kommer kärlek från Lagerhaus
- Örebro HK föll i tredje perioden
- Högtidlig ceremoni när FMTIS fick ny förbandschef
- Region Örebro får 16,2 miljoner kronor för utlandsutbyten inom utbildning
- Taggad2025 i Hällefors
- Nu är anmälan till vårens danskurser i Kopparberg öppen
Stora fördelar med VR vid projektering
Tekniken virtual reality (VR) utvecklades av dataspelsdesigners för att förbättra upplevelsen för de som spelar dataspel. Nuförtiden används VR även för undervisning av piloter och kirurger, men också av arkitekter.
– Det var en aha-upplevelse, säger Lennart Bolin, anläggningsansvarig på E.ON Energiinfrastruktur. Han har använt VR-teknik för att se hur FVB har projekterat ombyggnaden av en fjärrkyleanläggning i Örebro.
FVB började nyligen använda VR för projektering i anläggningar.
– Det gör att vi i ett tidigt skede kan ge kunden möjlighet att gå runt i modellen och titta på projekteringen, vilket blir ännu tydligare i VR då upplevelsen är i verklig skala. Ju tidigare vi kan få in synpunkter desto mer kostnadseffektiva blir projekten, säger David Jonsson på FVB.
FVB:s satsning på VR är en naturlig fortsättning på att företaget använder laserskanning för dokumentering av en anläggning i 3D.
– När vi använder en laserskanner kan vi mäta allt man ser i anläggningen och få in dessa värden i en 3D-modell i datorn. När vi sedan projekterar kan vi göra det med bättre precision och förhålla oss till andra saker som finns i byggnaden såsom befintliga installationer. Det gör att vi kan projektera rätt från början, säger David Jonsson.
Av laserskanningen får man så kallade punktmoln, vilket skapar väldigt stora filer. Det är dock många kunder som varken kan ta emot eller hantera så tunga filer.
– Nu har vi hittat ett sätt att få dessa filer att bli lättare och få fler användningsområden. Vi gör om punkterna till ytmodeller, optimerar dessa och lägger sedan på foton på ytorna. De kan vi sedan skicka till kunden eller titta på i VR-glasögon, berättar David Jonsson.
Fördelen blir när man kombinerar befintligt, ändringar och nytt i samma dokument. Den laserskannade modellen visar hur det ser ut nu i verkligheten, medan den CAD-ritade modellen lägger till de nya delar som FVB har projekterat. Det kan också handla om att ändra eller ta bort befintliga delar, som när man river delar i byggnaden.
– När man tar på sig VR-glasögonen får man en helt annan känsla för hur det kommer att bli i verkligheten jämfört med om man tittar på en traditionell modell i datorn. Man kan exempelvis gå runt och känna om det är trångt och hur det kommer att se ut, eftersom du står i rummet, säger David Jonsson.
När olika personer går in i VR-miljön ser de olika saker, exempelvis kan drift- och underhållstekniker se om ett befintligt underhållsmoment i den nya modellen är blockerad.
– Då löser vi det med en enkel justering av modellen i stället för en dyr ombyggnation, säger David Jonsson.
Ett av de projekt där FVB har använt VR är vid E.ON:s ombyggnation av en produktionsanläggning för fjärrkyla i Örebro. Det är en rätt stor ombyggnation där man river bort en strilförångare och en befintlig bassäng töms. I utrymmet där bassängen finns idag kommer det att placeras pumpar och strilfångaren ska ersättas med en tubförångare.
– Jag och flera av mina kollegor har använt VR-glasögonen och upplevt hur det kommer att se ut i den fjärrkyleanläggning som vi nu håller på att bygga om, säger Lennart Bolin och fortsätter, – I en del av anläggningen, där FVB projekterat ombyggnation av en kylmediekylare, är installationen redan klar. Laserskanning och VR gör att man minimerar felkällorna vilket är väldigt bra. Att vi sparar både pengar och tid ser jag som de största fördelarna.
Örebro
Örebronyheter
Källa FVB
Related Posts
Latest News
-
Rock Sympho Show på Örebro Konserthus
Massvis med oförglömliga minnen, starka intryck och galen energi! Rock...
- Posted januari 12, 2025
- 0
-
Fler platser för textilavfall att återvinnas
Om man vill slänga textilier så har behövt ta sig...
- Posted januari 12, 2025
- 0
-
174 nya företag i Örebro starkast tillväxt i Lekeberg
Svenskt näringsliv växte med 11 956 företag förra året. I...
- Posted januari 12, 2025
- 0
-
E.ON har investerat drygt 1,6 miljarder i Örebros elnät
Onsdag 8 januari 2025 var det 20 år sedan stormen...
- Posted januari 12, 2025
- 0
-
Mingel – *Makeriet* Lördag 11 Januari 2025
*Makeriet* 2025.01.11 Lördag Stig in till Makeriet och stanna upp! Andas...
- Posted januari 12, 2025
- 0
-
Man stoppad två gånger pga rattfylleri
Inom loppet av en knappt två timmar kunde en rattfyllerist...
- Posted januari 12, 2025
- 0
-
Byggföretagen står upp för sina specialistföretag
Fackförbundet Byggnads krav på max två led av specialistföretag på...
- Posted januari 12, 2025
- 0
You must be logged in to post a comment Login