Stora hjälpbehov efter översvämningarna i Sydasien

Av på 19 juli, 2019

Nära sex miljoner människor i Sydasien hotas av översvämningar efter våldsamma monsunregn dränkt stora områden. Enbart i den indiska delstaten Assam har över en miljon människor tvingats att fly undan de stigande vattenmassorna.

Volontärer från Röda Korset och Röda Halvmånen i Bangladesh, Indien och Nepal kämpar för att nå fram med nödhjälp till byar, landsbygd och städer. Det råder brist på mat och risken för vattenburna sjukdomar är stor. Volontärerna förbereder drabbade på att situationen kommer att förvärras under de kommande dagarna.

‒ För varje dag med häftiga regn ser vi alltfler som tvingas fly, andra mister livet. Hela byar har skurits av och det stigande vattnet leder till brist på mat och risk för sjukdomar. Det är enorma vattenmängder som täcker stora områden. En tredjedel av Bangladesh ligger under vatten, säger Minna Ljunggren, tillförordnad internationell chef på Svenska Röda Korset.

‒ Vi har över 1 000 volontärer på plats i de tre länderna och just nu arbetar de non-stop för att nå fram till drabbade och hjälpa dem undan de stigande vattenmassorna. Det är nu beredskap lönar sig. Tack vare att katastrofförråden fyllts i god tid kan volontärerna snabbt nå ut till drabbade med mat, första hjälpen, rent vatten, tak över huvudet och hygien-kit, säger hon.

Svenska Röda Korset har idag ett nära samarbete med Bangladesh Röda Halvmåne och har under årtionden varit verksam i uppbyggnaden av katastrofberedskap. Hundratusentals liv har räddats tack vare ett effektivt förvarningssystem för väder-relaterade katastrofer, inte minst våldsamma cykloner.

Världen
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in