Största friidrottstruppen på 40 år

By on 4 juli, 2024
Arkivbild

Under onsdagen presenterade SOK ytterligare sex friidrottare som får ansluta till den svenska OS-truppen. Totalt är nu 22 aktiva uttagna till spelen i Paris, den största friidrottstruppen på 40 år.

Sex friidrottare fick under onsdagen sina eftertraktade biljetter till OS i Paris. Totalt är 22 friidrottare uttagna till mästerskapet, den största friidrottstruppen sedan OS i Los Angeles 1984.

Följande aktiva adderas till OS-truppen:

Julia Henriksson, Malmö AI – 200 meter
Nora Lindahl, Hässelby SK – 200 meter
Maja Åskag, Råby-Rekarne – tresteg
Caisa-Marie Lindfors, Upsala IF – diskus
Erik Erlandsson, IFK Lund – 200 meter
Samuel Pihlström, Hälle IF – 1500 meter
 
”En barndomsdröm som går i uppfyllelse”
Julia Henriksson är uttagen efter en fantastisk säsong med bland annat en sjätteplats på EM och tangerat svenskt rekord på 200 meter.

— Det känns helt otroligt! Jag skrev till Maja (Åskag) direkt och båda bara grät. Det är så stort och det betyder så mycket, en barndomsdröm som går i uppfyllelse. Jag har tänkt på OS hela säsongen såklart men samtidigt försökt fokusera på alla lopp och göra det bästa av varje tävling, säger Julia Henriksson.

”Hade inte förväntat mig det här”
Lunds 200-meterslöpare Erik Erlandsson slutade fyra på EM i Rom men innan säsongen startade vågade han inte hoppas på OS på grund av de skadeproblem han ådrog sig under fjolåret.

— Det är helt sjukt! Jag hade inte förväntat mig det här innan säsongen drog igång. Efter EM började folk prata om OS, men jag ville inte börja hoppas för mycket utan kände att ”händer det så händer det”, säger Erik Erlandsson.

”Verkligen helt fantastiskt”
Det kommer att bli två svenska deltagare i damernas diskus på OS i Paris. Redan uttagna Vanessa Kamga får sällskap av Caisa-Marie Lindfors som känner lättnad efter att ha fått klartecken från SOK.

— Det känns verkligen helt fantastiskt! OS är något man drömmer om som idrottare och det känns stort att kunna säga att man ska på OS. Det har varit lite magont efter SM, jag var sist på rankingen så det kändes skönt att få mycket poäng i och med silvret på SM och sedan fick jag till flera långa kast i Falun dagen efter, säger Caisa-Marie Lindfors som förbättrade sitt pers till 62.48 så sent som i söndags.

— Det känns jättekul att få åka tillsammans med Vanessa. Vi började kasta diskus ihop och har tävlat tillsammans i många år. Nu blir det träning på hemmaplan fram till OS. Min träningsgrupp i USA med bland annat Kanadas slägglandslag kommer hit till Uppsala så det ser jag fram emot.

”Väldigt kul att få springa ett OS”
Samuel Pihlström är uttagen på 1500 meter och just OS är en av anledningarna till att den tidigare orienteraren bytte sport.

— Det känns väldigt kul att få springa ett OS. Att få vara med på OS är en av anledningarna till att jag bytte till friidrott från orientering. Hade du frågat mig för ett år sedan så hade jag nog sagt att Paris är lite för tidigt men efter att jag sprang så snabbt i vintras så kände jag att det faktiskt är möjligt redan i år, säger Samuel Pihlström.

”Ett stort steg i karriären”
Trestegshopparen Maja Åskag hade en tuff start på 2024 med sjukdom och hon är stolt över att ha kvalificerat sig till spelen i Paris.

— Det är så stort, OS har alltid varit en dröm! Det var inte det här jag trodde när jag började med friidrott så det känns overkligt. Jag hade en tuff start på året så jag är stolt över mig och mina tränare att vi lyckades ta mig hit redan i år. Ett stort steg i karriären, säger Maja Åskag.

”Orealistiskt”
19-åriga Nora Lindahl är uttagen till OS efter att ha slutat nia på EM i Rom och förbättrat sitt personliga rekord på 200 meter till 22.89.

— Orealistiskt, det var inte det här jag hade planerat för. Det var bara EM som var i tankarna när jag inledde den här säsongen. När jag sprang på 22.89 i Rom så kände jag att har jag tur så kommer jag till OS. Det känns jättekul att vi är så många unga som är med så att svenska folket kan följa oss under många år framöver, säger Nora Lindahl.

OS-friidrotten i Paris börjar den 1 augusti.

Sport | Friidrott
Örebronyheter

Källa: Svensk Friidrott

You must be logged in to post a comment Login