Största tillverkarna av mobilchip äventyrade miljontals Android-användares integritet

By on 22 april, 2022

Check Point Research (CPR) har identifierat sårbarheter i ljudavkodarna från de två största chiptillverkarna Qualcomm och MediaTek. Sårbarheterna kan ha lett till att angripare har fått fjärråtkomst till medie- och ljudkonversationer. CPR uppskattar att över två tredjedelar av världens telefoner har varit sårbara. Den skadliga koden är baserad på en kod som delats av Apple för elva år sedan.

Sårbarheterna hittades i Apple Lossless Audio Codec (ALAC), även känd som Apple Lossless. ALAC är ett ljudkodningsformat utvecklat av Apple Inc. och introducerades 2004 för förlustfri datakomprimering av digital musik. I slutet av 2011 gjorde Apple codec med öppen källkod. Sedan dess har ALAC-formatet bäddats in i många ljuduppspelningsenheter och program som inte är från Apple, inklusive Android-baserade smartphones, Linux samt Windows mediaspelare och omvandlare.

Apple har uppdaterat den patentskyddade versionen av dekodern flera gånger och korrigerat säkerhetsproblem, men den delade koden har däremot inte korrigerats sedan 2011. CPR upptäckte att Qualcomm och MediaTek skrev om den sårbara ALAC-koden till sina ljudavkodare.

Check Point Research meddelade MediaTek och Qualcomm om upptäckterna och arbetade i nära samarbete med båda leverantörerna för att åtgärda bristerna.

– Vi har upptäckt en uppsättning av sårbarheter som kan användas för fjärråtkomst och utnyttja privilegier på två tredjedelar av världens mobila enheter, säger Mats Ekdahl, säkerhetsexpert hos Check Point Software Technologies. Sårbarheterna var lätta att utnyttja och en hackare kunde skicka en låt eller mediefil till ett potentiellt offer som spelar upp filen vilket leder till att den kan sprida kod i medietjänsten som används. Hackaren kunde komma åt telefonen och stjäla telefonens kameraström. Många skulle nog säga att mediefiler tillhör den mest känsliga informationen på sin telefon, och hackarna kunde komma åt detta genom dessa sårbarheter.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Check Point

You must be logged in to post a comment Login