Stort engagemang räddar liv i Afghanistan

Av på 15 september, 2021
Tack vare stödet från svensk allmänhet kan Radiohjälpen fördela 7,5 miljoner kr till fem svenska organisationer och kan därigenom rädda liv i Afghanistan.
Foto: Meer Abdullah/Röda Korset

Stöd till hälsa, sanitet och rent vatten, förnödenheter samt värmande vinterpaket räddar liv. Radiohjälpen fördelar 7,5 miljoner kronor till humanitära insatser för civilbefolkningen i Afghanistan.

“Stort tack till alla som bidragit,” säger Kristina Henschen, som är generalsekreterare för Radiohjälpen.

Med anledning av den akuta humanitära krisen i Afghanistan beslutade Radiohjälpen den 20 augusti 2021 att starta en insamling. Situationen för en redan utsatt befolkning har på kort tid förvärrats radikalt. Under två veckor samlade Radiohjälpen in medel via public service och engagemanget har varit stort. Inkomna medel har öronmärkts för projekt med fokus på akutstöd i Afghanistan där människors behov är som allra störst. Bland annat stödjer insamlade medel människors överlevnad i form av förnödenheter, sanitet och rent vatten, sjuk- och hälsovård samt särskilda paket inför vintern.

Tack vare allmänhetens engagemang har 7,5 miljoner kronor kunnat fördelas ut till fem sökande projekt med fokus på humanitär verksamhet inne i Afghanistan.

Följande organisationer och projekt har beviljats stöd:

…………….

Läkare utan gränser, 1.5 miljoner kronor

Projektet syftar till att öka tillgången till barn- och mödrahälsovård i Afghanistan där Läkare Utan Gränser bland annat driver vårdcentraler och BB.

…………….

Svenska Röda Korset 1.5 miljoner kronor

Projektet syftar till att ge hälsovård till de människor som är i störst behov av stöd, via mobila hälsokliniker runt om i landet.

…………….

ACT- Svenska Kyrkan 1.5 miljoner kronor

Projektet syftar till att ge akut humanitärt stöd till de människor som är i störst behov av stöd, och fokuserar bland annat på kontanthjälp, akutsjukvårdstjänster och utdelning av vinter-paket så att människor ska kunna klara stundande vinter.

…………….

Rädda Barnen 1.5 miljoner kronor

Projektet syftar till att ge akut humanitärt stöd, inklusive hälsovård, utdelning av förnödenheter, utbildning samt psykosocialt stöd, där det behövs som mest runt om i Afghanistan.

…………….

UNICEF Sverige, 1,5 miljoner kronor

UNICEF har en omfattande verksamhet i landet och denna insats fokuserar på att ge människor tillgång till hälsovård, vatten och sanitet, skydd samt utbildning.

…………….

Vill du bidra?

Du kan göra skillnad genom att swisha valfri gåva till Radiohjälpen: 9019506.

Världen
Örebronyheter

Källa Radiohjälpen

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in