Stort lönegap mellan tjänstemän och arbetare i Örebro och Värmlands län

Av på 18 december, 2019
Arkivbild

Löneskillnaderna ökar mellan tjänstemän och arbetare. I Örebro län tjänar en tjänsteman 10 400 kronor mer i månaden än en arbetare och i Värmlands län skiljer det 9 600 kronor. Det visar LOs årliga lönerapport.

Under en tioårsperiod var lönegapet mellan arbetare och tjänstemän relativt stabilt. Men de senaste två åren har skillnaderna åter börjat öka.

– Lönegapet mellan arbetare och tjänstemän är nu lika högt som på 1930-talet. Vi kan inte acceptera att klassamhället breder ut sig. Det gäller även här i vårt distrikt, säger Per Lilja, LO-distriktets ordförande.

Rapporten visar även att löneskillnaderna mellan män och kvinnor i arbetaryrken har ökat det senaste året. Medellönen är nu 3 700 kronor högre för manliga arbetare i Örebro län och 3 400 kronor i Värmlands län. LO kraftsamlar därför i kommande avtalsrörelse för att minska skillnaderna.

– För att skillnaderna inte ska öka ännu mer så måste LO-förbunden lyckas med sina samordnade krav om ett löneutrymme på 3 procent. Det innebär 783 kronor i löneutrymme för de som tjänar under 26 100 kronor, säger Per Lilja.

Länet
Örebronyheter

Källa LO ÖrebroVärmland

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in