Striden om Ojnareskogen till Örebro.

Av på 4 mars, 2013

I somras stod Sveriges kanske största miljöstrid i Ojnareskogen på norra Gotland. Nu kommer Alva Snis Sigtryggsson och Salomon Abresparr, drivande i kampen, till Örebro för att berätta om sina erfarenheter. Vad hände egentligen och varför är Ojnarekampen en fråga för hela Sverige – och Örebro? Naturskyddsföreningen och Fältbiologerna bjuder in till föreläsning i Kulturhuset kl 18 imorgon, tisdag.

I slutet av sommaren blev plötsligt en skog på norra Gotland föremål för hela Sveriges mediabevakning. Fältbiologer och fårbönder stod mot ett stort kalkbolag och Gotlands största polisstyrka någonsin. Men vad hände egentligen och hur kunde det bli så? När Naturskyddsföreningen och Fältbiologerna Örebro bjuder in till föreläsning och diskussion ska vi reda ut just detta. Inbjudna att berätta är Alva Snis Sigtryggsson, Årets Miljöhjälte 2012 och Salomon Abresparr, Ordförande i Fältbiologerna. Båda har varit drivande i kampen för Ojnareskogen och blickar nu framåt mot Sveriges stora utmaningar på miljöfronten.

– Det är lätt att tro att Ojnareskogen bara är en lokal fråga och det har verkligen påverkat Gotland. Men Ojnareskogen handlar också om hela Sveriges miljöskydd och mineralpolitik. Vår natur och vårt vatten är utsatt för ett allvarligt hot från den gruvboom som pågår idag säger Alva Snis Sigtryggsson, Fältbiologerna.

– Ojnareskogen är bara ett exempel på när människor säger nej till rovdriften på vår gemensamma framtid. Vi kommer att se mer av det. Det är många som fått nog och nu säger ifrån. Folkrörelsen för miljön är på uppgång och utkräver ansvar av en hittills helt valhänt regering säger Salomon Abresparr, Ordförande i Fältbiologerna.

Föreläsning och diskussion hålls på Kulturhuset kl 18 imorgon tisdag.

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in