Strokedrabbade får fel vård.

Av på 10 maj, 2013

Av de som vårdades för stroke under 2011 var det 2 700 personer som inte fick vård på en särskild strokeenhet, trots att Socialstyrelsens riktlinjer ger det högsta prioritet. Det visar nya beräkningar som Hjärt-Lungfonden presenterar i dag. 

– Det är avgörande att snabbt komma till sjukhus och få rätt behandling för att minska skadorna på hjärnan. Därför är det allvarligt att så många inte får vård på strokeenhet, säger Staffan Josephson, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Stroke är den tredje vanligaste dödsorsaken i Sverige. Varje år drabbas 30 000 personer och hälften av dem dör eller får svåra funktionsnedsättningar. Av de 24 900 personer som vårdades för stroke 2011 var det hela 2 700 personer som inte fick vård vid en strokeenhet. Det innebär att 11 procent av de strokevårdade inte fick den prioriterade behandlingen. Det visar nya beräkningar av statistik från Riks-Stroke, Nationella kvalitetsregistret för stroke, som Hjärt-Lungfonden presenterar i dag.

Socialstyrelsen avråder från att personer som drabbas av akut stroke vårdas på vanliga vårdavdelningar. Att den som drabbas av stroke får både akut omhändertagande och rehabilitering på en särskild strokeenhet ges högsta prioritet i Socialstyrelsens riktlinjer. Att få rätt vård snabbt kan minska skadorna av en stroke. Skadan i hjärnan utvecklas efter hand under de första timmarna och dygnen efter insjuknandet.

– Forskning har visat att fler människor räddas från bestående skador med rätt rehabilitering. Det borde vara en självklarhet för alla strokedrabbade att få nytta av forskningsframstegen, både när det gäller rehabilitering och akut vård, säger Nils Wahlgren, professor i neurologi vid Karolinska Institutet.

Under maj och juni samlar Hjärt-Lungfonden in pengar till forskningsprojekt för att utveckla bättre behandlingsformer vid stroke. Målet är att inom en tioårsperiod halvera antalet som avlider och får funktionsnedsättningar.

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in