Studenter bor dyrt

Av på 2 september, 2013

Bra och billiga studentbostäder är en grund för lyckade studier. Men bristen på bostäder är inte det enda problemet. En undersökning som tidningen Hem & Hyra gjort visar att hyran för en studentlägenhet är så hög att många tvingas jobba extra för att klara ekonomin.

Hyrestoppen finns i Stockholm där studentlyan kan kosta 4560 kronor i månaden. Den ska betalas med ett studiestöd på 9000. Lägsta priset hittar man i Eskilstuna där det går att få en lägenhet på 41 kvadrat för 2700 – och dessutom bara betala tio månader om året.

I vårt område ligger Borås högst. Där kan 22 kvadrat kosta 4120 kronor. I Skövde kostar en studentlägenhet i samma storlek nästan 3400 medan man i Trollhättan kan få en för 2750.

För många är studentbostaden den första egna bostaden och då är det angeläget att hyran ligger på en rimlig nivå. Trots det tvingas de som får tag i en studentlägenhet betala mer per kvadratmeter än vad man betalar i vanliga bostäder.

De flesta studenter vill ha en hyresrätt som bostad. Hyresgästföreningen uppmanar därför kommunerna att använda sina allmännyttiga bostadsbolag för att bygga bra och billiga lägenheter för studenter. Samverka också med privata fastighetsägare och studentkårerna i planeringen.

Det går att bygga bra och billigt för studenter!

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in