Studenter hungerstrejkar mot diskriminering i Afghanistan.

Av på 25 maj, 2013

Sedan klockan åtta på morgonen i måndags, den 20 maj, hungerstrejkar studenterna vid den samhällsvetenskapliga institutionen på universitetet i Kabul. De kräver rektorns avgång och tänker fortsätta tills de når sina krav. Fotografen och journalisten Mahshid Rasti rapporterar direkt om händelserna.

Studenterna säger sig ha försökt lösa situationen internt på alla tänkbara sätt, men ingenting har hjälpt och nu ser de hungerstrejken som den enda utvägen. Klagomålen mot universitetets rektor rör framför allt diskriminering och förödmjukande behandling av studenter på grund av etniska fördomar.

– Vi har doktorander och professorer här i skolan men Farogh Abdullah har suttit på tjänsten i cirka 30 år. Han har bara en tvåårig högskoleutbildning, precis som den andra läraren. De känner av bristerna hos sig själva men beter sig istället ohyggligt och oförskämt mot studenter. Vi kan inte tolerera en sådan attityd från ledningen och lärarna på en vetenskaplig institution. Vi vill ha respekt. Det är nog nu! säger Eshagh Joya, som utsetts till talesperson för studenterna.

De unga männen övernattar innanför de välbevakade riksdagsmurarna, medan kvinnorna sover hemma, vilket anses nödvändigt av säkerhetsskäl. Studenterna har fått tillstånd att vara på platsen, men inte att tälta:

– Jo, vi går hem och kommer tillbaka. Det är jobbigt både för att vi har moralisk stöd här när vi är med i gruppen och sedan är det inte så lätt att gå fram och tillbaka när man inte äter, men det går, berättar Jahaver, som går fjärde året i sociologi och filosofi.

Könsdiskrimineringen står dock inte i fokus för hungerstrejken.

– Den här protesten är mot diskriminering i allmänhet, med betoning på etnisk diskriminering, säger Fatima, andraårsstudent på samhällsvetenskaplig linje.

Av säkerhetsskäl vill de unga kvinnorna inte gå ut med sina efternamn.

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in