Styrkebesked från Ahlstrand inför SM

By on 15 juni, 2017
Jonas Ahlstrand, Team Ormsalva, vann Vättern GP på torsdagskvällen.

Jonas Ahlstrand från Team Ormsalva fick ett viktigt styrkebesked inför nästa veckas SM när han spurtvann Vättern GP i Motala på torsdagskvällen.

– Ett bra kvitto inför SM, säger han. Det här betyder mycket för självförtroendet.

Vättern GP är inte bara ett elitlopp och en folkfest i Motala. Det är också upptakten inför Vätterundan, där 23 000 anmälda cyklister under fredagen och lördagen startar sin 30 mil långa runda runt Vättern. Vättern GP avgörs på en 1 000 meter lång bana inne i centrala Motala och Jonas Ahlstrand från Team Ormsalva tog till slut hem segern, för andra gången i ordningen.

– Ett riktigt kul lopp, säger Ahlstrand om Vättern GP. Jag gillar banan inne i Motala, man måste vara i bra form för att vinna.

Som vanligt var åskådarleden täta under Vättern GP. Många hade också lockats att följa det inledande loppet Retrovättern där ett 30-tal cyklister deltog på gamla cykelklenoder och cyklade GP-banan i tidsenlig utrustning. Loppet var öppet för allmänheten och lockade cyklister från hela landet.

– Med Retrovättern vill vi på Vätternrundan uppmärksamma att cykeln fyller 200 år, men också hylla cykeln, Vätternrundan och hela Motala som cykelstad, säger Ulrika Smith Svenstedt, marknadschef för Vätternrundan.

Bland deltagarna i Retrovättern fanns namn som Erik Fåglum, Sven-Åke Nilsson, tidigare proffscyklisten Tommy Prim, som hade dammat av sin gamla Bianchi, och OS-guldmedaljören Bernt Johansson, som hade plockat fram sin guld-cykel från Montreal 1976.

– Det här var kul, sa Bernt Johansson efter loppet. Och visst kommer minnena tillbaka. Det känns som att tiden har stått stilla när jag sätter mig på cykeln, kroppen ställer om sig efter bara någon kilometer. Jag har gjort så otroligt många mil på den här cykeln.

– Vi har kört och pratat en hel del gamla minnen, sa Tommy Prim. Det här är cykeln jag körde mitt sista år i Bianchi 1986 och det har varit en ren njutning att cykla på den igen. Den är måttbeställd för mig och att sätta sig på den här cykeln är som att sätta sig i favoritfåtöljen.

Per-Olof Kippel från Standard Highwheels deltog på höghjuling. Dessutom cyklade Janne Rydell och Peter Liljedahl, söner till de legendariska grundarna av Vätternrundan Ewert Rydell och Sten-Otto Liljedahl, på sina pappors gamla cyklar.

– Det var roligt att vara här och hedra våra pappor, säger Peter Liljedahl. Det är en viktig anledning för mig att cykla, att känna och uppleva samma sak som pappa gjorde. Jag pratar mycket med honom när jag cyklar.

Resultat, Vättern GP:
1) Jonas Ahlstrand, Team Ormsalva 
2) Gustav Höög, HVR16 
3) Ludvig Bengtsson, Team Tre Berg-PostNord 
4) Isac Lundgren Team Tre Berg-PostNord 
5) Tobias Ludvigsson, FDJ

Sport | Cykel
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login