Succéutställningen med internationella konstnärer är tillbaka i Lindesberg

By on 15 juni, 2024
Bild: Tormek

Förra året firade Lindesbergsbaserade slipmaskinstillverkaren Tormek 50 år, i samband med det slogs portarna upp till den unika utställningen Sharp Makers i Lindesberg. Det blev en publikframgång som lockade över 2 000 besökare från hela världen.

I fredags 13 juni, öppnade Sharp Makers 2024 med skapelser av internationella och nationella konstnärer, alla skapade med verktyg slipade på en Tormek-maskin.

Tormek, som grundades 1973 av Torgny Jansson, tillverkar maskiner för slipning av eggverktyg, allt från knivar, yxor och saxar till stämjärn, borr och svarvskölpar. För att fira 50-årsjubileumet öppnade företaget förra året upp dörrarna till den unika utställningen Sharp Makers 2023, och i år är den tillbaka igen.

– När vi firade 50 år förra året bestämde vi oss för att ställa ut verk från kreatörer som använder en Tormek-maskin för att slipa sina verktyg. Med internationella konstnärer, över 2 000 besökare från hela världen och utställningsföremål i varierade material, var det en sann hyllning till vad som kan åstadkommas med riktigt vassa verktyg. Det blev ett så uppskattat besöksmål att vi bestämde oss för att göra det i år igen, säger Samuel Stenhem, vd på Tormek.

Simmande val, flygande kvast och upptäcktsresande på Mars
Mellan den 13 juni och 28 september kommer besökarna få uppleva verk från konsthantverkare världen över. Sharp Makers 2024 en utställning som hyllar vassa verktyg, men framför allt de kreativa skaparna bakom verktygen. I årets utställning visas allt från handgjorda musikinstrument till en huggen stenskulptur, en upptäcktsresande från Mars och en simmande val.  

– Precis som en riktig val migrerar min skulptur över hela världen. Jag är glad att få introducera den för besökare på Sharp Makers 2024 och hoppas att den inspirerar till en önskan att skydda våra hav, säger Sylvain Gautier, träskulptör och en av årets utställare.

Sharp Makers 2024 bjuder på flera spännande verk; Harry Potter-fansen kan spana in en snidad trollstav med tillhörande flygande kvast i naturlig storlek, från Köstler’s Fine Wands. Inte att förväxla med det extremt känsliga flugfiskespöt i bambu av den tyske spöbyggaren Philipp Debus.

Missa inte heller de detaljerade sniderierna av Per Norén, vars verk även återfinns på Nationalmuseum i Stockholm. Ett annat prisat konstverk är Morfar, av möbelsnickaren Andreas Söderström.

– Min gesällmöbel Morfar har visat sig vara en riktig estradör. På flera utställningar har den fångat publiken med sina olika skepnader. Arbetet med Morfar gjorde också att jag blev utsedd till Årets gesäll, och fick ta emot Tormeks stipendium 2023. Därför känns det särskilt kul att få visa upp möbeln på utställningen Sharp Makers 2024. Förr i tiden gav sig gesäller iväg på en gesällvandring för att fördjupa sina kunskaper. Det är inte lika vanligt idag så därför är jag glad att min möbel gör sin egen resa, säger Andreas Söderström.

Det permanenta museet ”Tormek – En vass historia”

I anslutning till utställningen finns även museet ”Tormek – En vass historia”. Här får besökaren uppleva svensk ingenjörskonst och samtida industrihistoria – en resa från grundandet av Tormek 1973 till idag.

– Vi är otroligt stolta över vårt lilla museum. Vi är också väldigt glada över att få göra en favorit i repris och dela vår passion med våra fantastiska kunder, allmänheten och medarbetare ännu en gång. Nu ser vi fram emot att ta emot besökare och visa upp alla duktiga kreatörers otroliga verk som möjliggörs av en vass egg, säger Samuel Stenhem.

Kultur | Lindesberg
Örebronyheter

Källa: Tormek

You must be logged in to post a comment Login