Svagaste jobbprognosen på tre år för mellersta Sverige

By on 12 september, 2019
Arkivbild

Arbetsgivare i mellersta Sverige, där Södermanland, Västmanland, Värmland och Örebro län ingår, förväntar sig en svagt ökad efterfrågan på arbetskraft under hösten. Sysselsättningstrend på +2 procent för det fjärde kvartalet 2019, den svagaste prognosen för regionen på tre år. Jobbprognosen för Sverige som helhet ligger på +10 procent, vilket är en av de starkaste siffrorna i Europa. Det visar ManpowerGroup Arbetsmarknadsbarometer.

Det är positivt att sysselsättningstrenden för Sverige som helhet är den starkaste på två år. Samtidigt är det oroande att jobbprognoserna försvagas i vissa regioner, exempelvis i mellersta Sverige. Vi följer noga utvecklingen i regionerna det handlar om, säger Per Johansson, vd för Experis i Sverige, en del av ManpowerGroup.

Jobbprognosen för mellersta Sverige, där Södermanland, Västmanland, Värmland och Örebro län ingår, är den svagaste på tre år. Sysselsättningstrenden ligger på +2 procent för det fjärde kvartalet 2019, vilket innebär att arbetsgivare förväntar sig en svag jobbtillväxt. Det är en drastisk minskning på hela 22 procentenheter jämfört med motsvarande period förra året, då prognosen låg på urstarka +24 procent.

Sysselsättningstrenden för Sverige som helhet ligger +10 procent för det fjärde kvartalet 2019. Det är den starkaste prognosen på två år. Jämfört med motsvarande period förra året är prognosen två procentenheter starkare, då svenska arbetsgivare rapporterade en sysselsättningstrend på +8 procent.

Svenska regioners jobbprognoser
• Norra Sverige, +21 procent
• Stockholm- och Uppsalaregionen, +16 procent
• Östra Götaland, +5 procent
• Skåne och Blekinge län, +4 procent
• Västra Götaland och Hallands län, +3 procent
• Mellersta Sverige (Södermanland, Västmanland, Värmland och Örebro län), +2 procent

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login