Svårt läge i coronahärjat Indien

Av på 30 april, 2021

Hand in Hand ser med förfäran hur coronapandemin på nytt har tagit fart i Indien och sprider sig som en löpeld, med över 300 000 fall dagligen. Det innebär en omänskligt tung börda på sjukvård, anhöriga och smittade. Bristen på sjukvårdsutrustning och framförallt syrgas orsakar hjärtskärande situationer.

Hand in Hand har en omfattande verksamhet i Indien för att ge stöd till småföretagande som en väg ur fattigdom. Det var utifrån erfarenheterna i Indien som Hand in Hand utvecklade sin modell för att bekämpa fattigdom genom utbildning i entreprenörskap. Idag har Hand in Hand India långt över 1 000 anställda och ett stort antal volontärer, verksamma i nästan alla delstater.

Vi på Hand in Hand i Sverige får nu rapporter från våra kollegor i Indien som arbetar hårt för att kunna fortsätta ge stöd i projekten trots omfattande restriktioner och nedstängningar i bland annat Rajasthan och Madhya Pradesh. På landsbygden i Tamil Nadu är situationen än så länge under kontroll och personalen kan fortsätta sitt arbete ute i byarna.

– Våra kollegor har under hela pandemiåret hittat nya sätt att arbeta för att så långt som möjligt hålla igång utbildningarna för gräsrots­entreprenörer och ge särskilt stöd till de mest utsätta, säger programchef Anna Bertmar Khan. Även om situationen i flera av de delstater vi arbetar i är oerhört pressad just nu.

I några av projekten har entreprenörerna ställt om sin tillverkning till att göra ansiktsmasker, tvål och handsprit. Efterfrågan ökar och Hand in Hand Indien har organiserat ett distributionsnät i Tamil Nadu för att snabbt få ut produkterna i tid. Hand in Hand Indien samarbetar också med delstats­regeringen för att distribuera matpaket till de mest behövande, kommunikation för att hejda smittspridningen och för att underlätta vaccination.

– Under året har vi arbetat med att öka kunskapen om digitalisering och tillgången på digitala verktyg. Det börjar ge resultat och i vissa fall kan vi fortsätta våra utbildningar för entreprenörer online, säger Anna Bertmar Khan.

Trots alla svårigheter arbetar Hand in Hand Indien oförtröttligt vidare. Indiens entreprenörer behöver nu allt stöd de kan få.

Världen
Örebronyheter

Källa: Hand in Hand

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in