Svensk antidoping i upprop med bön till WADA

By on 3 januari, 2019
Arkivbild.

Ledarna från de 16 största nationella antidopingorganisationerna, inklusive Svensk Antidoping, har i dag uppmanat World Anti-Doping Agency (WADA), att ta en stark hållning mot Ryssland.

Ryssland har inte har givit WADA tillgång till databasen från Moskvas dopinglaboratorium innan tidsfristen som var 31 december 2018. Vilket var ett av de villkor som WADA fastställde i september 2018 när det erkände den ryska antidopingbyrån (RUSADA) igen efter tre års avstängning på grund av ryska dopingbrott.

Gruppen av företrädare för de nationella antidopingorganisationerna uppmanar WADA att omedelbart sammankalla till ett möte i Compliance Review Committee och förklara RUSADA ”non-compliant” tills alla villkor är uppfyllda i sin helhet. Det innebär att WADA uppmanas att dra tillbaka sitt erkännande av RUSADA.

– Vi tycker det är oerhört viktigt att WADA nu visar en stark och avgörande åtgärd för att dopingreglerna skall vara de samma för alla idrottare och alla nationer. Det är nödvändigt för att det globala antidopingarbetet ska ha ett högt förtroende. Det är det enda sättet vi kan visa de rena idrottarna att de tävlar i ett rättvist och jämställt fält, säger Christine Helle, Chef Svensk Antidoping.

Sport
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login