Svensk Basket satsar på 3X3 och fyra nya landslag

Av på 4 februari, 2018

3×3 blir en ny OS-gren i Tokyo 2020, vilket förväntas få basketsporten att växa ytterligare världen över. Spelformens erhållna OS-status innebär också att Svenska Basketbollförbundet 2018 gör en 3×3-satsning på såväl gräsrot- som elitnivå, vilket inkluderar 3×3 landslag för Damer Senior, Herrar Senior, Damer U18 och Herrar U18 som alla ställer upp i EM-kval i sommar.

Streetball, gatans version av basket, har spelats sedan början av 1900-talet. Internationella basketförbundet (FIBA) utvecklade 2007 regler och spelformen 3×3, som alltså bara 10 år senare fått en OS-status.

3×3 är en ny spelform av basket som gjort som stor succé internationellt. Den kräver inte lika mycket yta eller många spelare som vanlig basket och den kan spelas nästa överallt. Matcherna är täta, snabba och publikfriande. Tanken med 3×3 är att få basketsporten att växa och bli ännu mer tillgänglig, vilket är helt i linje med vår vision, säger Mats Carlson, ordförande Svenska Basketbollförbundet.

Sverige får fyra nya landslag som alla kommer spela EM-kval i sommar, vilket den nytillträdde landslagsansvarige Fredrik Joulamo ser som en intressant utveckling av landslagsverksamheten:

För 5v5-basketen har vi en struktur och landslagstrappa vi använder för att plocka ut spelare till våra landslag. I 3×3 kommer det inledningsvis bli annorlunda, vilket är spännande, där spelare genom tryouts kommer få visa att de är tillgängliga och aspirerar på en plats i våra nya landslag. Även processen med rekryteringen av förbundskaptener och landslagscoacher kommer skilja sig då vi inom kort kommer gå ut med en intresseförfrågan för dessa uppdrag, säger Fredrik Joulamo.

Som ett led i förbundets satsning blir Mats Elsnitz ansvarig för 3×3-verksamheten och dess utveckling:

– Det ska bli otroligt spännande att vara med och sjösätta den plan vi tagit fram för 3×3. Syftet är att vi ska bli fler som spelar basket, som håller på längre samtidigt som den alternativa spelformen av basket öppnar upp nya möjligheter för spelare och föreningar på alla nivåer, säger Mats Elsnitz.

För att få igång 3×3 på gräsrotsnivå kommer incitament ges till de föreningar som nu skapar ett ”3×3-program”, ett arbete som stöds av Svenska Spel och Riksidrottsförbundets genom Framåtfonden. Alla 3×3-aktiviter och alla aktiva spelare som är registrerade i appen FIBA3x3 har också en direkt inverkan på Sveriges FIBA-ranking i 3×3. Rankingen påverkar sådant som seedning i ett EM-kval, om Sverige kvalificerar sig till VM-kval och våra chanser att få delta i OS.

Inför 2018 var Sverige rankat på 57 plats i 3×3-världen men med gemensamma krafter ska vi kunna nå vårt mål om att till 2020 kunna slå oss in bland de 20 främsta. Lyckas vi med det har vi garanterat nått vårt mål att bli fler samtidigt som vi ger svensk basket chansen att mäta sig mot de främsta i alla stora 3×3-sammanhang, avslutar Mats Elsnitz.

Så avgörs EM i 3×3
De elva bästa lagen från kvalet samt värdnationen för slutspelet spelar EM-slutspel. Det är ännu inte klart i vilka kvalgrupper Sverige deltar, vilket kommer påverka när och var Sverige spelar med respektive landslag. Möjliga kvalorter är desamma för damer och herrar både på seniornivå likväl som på U18-nivå.

Damer Seniorer (24 nationer kvalar) / Herrar Seniorer (32 nationer kvalar)
23-24 juni, Escaldes-Engordany / Andorrra, EM-kval för en grupp
29-30 juni, Poiters / Frankrike, EM-kval för den andra gruppen
14-16 september, Bukarest / Rumänien, EM-slutspel

Damer U18 (24 nationer kvalar) / Herrar U18 (29 nationer kvalar)
4-5 augusti, Riga / Lettland, EM-kval för en grupp
4-5 augusti, Szolnok / Ungern, EM-kval för den andra gruppen
31 aug – 2 sep, Debrecen / Ungern, EM-slutspel

Sport | Basket
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in