Svenska antenner till NASA:s nästa stora rymdteleskop

By on 15 december, 2021

Ett antennsystem från RUAG Space i Göteborg kommer att skicka alla data som samlas in av världens största rymdteleskop tillbaka till jorden. Ett separationssystem från Linköping kommer att placera NASA:s observatorium – Hubble-teleskopets efterföljare – i rymden. Uppskjutningen sker den 24 december.

Ett svenskt antennsystem som byggts i Göteborg kommer att användas i ett av världens största rymdprojekt – James Webb Space Telescope. Hubble-teleskopets efterföljare kommer att titta in i universums äldsta och mest avlägsna områden för att studera några av de första stjärnorna och galaxerna som bildades efter Big Bang för mer än 13,5 miljarder år sedan. Teleskopet är ett gemensamt projekt av NASA, Europeiska rymdorganisationen ESA och Canadian Space Agency. Det planeras att skjutas upp från den europeiska rymdbasen i Kourou, Franska Guyana, med en Ariane 5-raket den 24 december 2021.

Antenn från Göteborg

RUAG Space Sweden har utvecklat och tillverkat antennsystemet som överför data från Webb-teleskopet till jorden. ”Alla fantastiska vetenskapliga data från teleskopet kommer att överföras till jorden via våra antenner. Vi är stolta över att få spela en så viktig roll”, säger Anders Linder, chef för RUAG Space:s globala satellitverksamhet. Systemet byggdes i Göteborg och består av två antenner, varav den ena är en reflektor med en diameter på 0,6 m tillverkad av kolfiberkomposit som ger låg vikt och hög precision vid extrema temperaturer. Den andra antennen är en liten antenn av kopptyp som ger en reservfunktion i ett annat frekvensband.

Teknik från Sverige placerar Webb-teleskopet i omloppsbana

Svensk teknik är också ansvarig för den säkra utplaceringen av decenniets viktigaste rymdforskningsuppdrag. Observatoriet kommer att placeras i omloppsbana med hjälp av ett separationssystem som byggs vid RUAG Space i Linköping. Den cirkulära strukturen håller säkert fast teleskopet under uppskjutning och uppstigning och separerar sedan Webb-teleskopet från den europeiska Ariane 5-raketen och placerar det i omloppsbana.

James Webb Space Telescope: förstå hur galaxer har utvecklats

James Webb Space Telescope har fyra vetenskapliga uppdrag: att hitta de tidigaste stjärnorna och galaxerna, att förstå hur galaxer har utvecklats, att observera bildandet av nya stjärnor och solsystem och att skanna jordens grannplaneter efter deras kemiska egenskaper och tecken på liv. Webb-teleskopets huvudinstrument är ett infrarött teleskopljus med en huvudreflektor som har en diameter på 6,5 meter för att fånga upp de mycket svaga signalerna från de tidigaste stjärnorna och galaxerna efter Big Bang. Till skillnad från sin föregångare Hubble, som observerar universum från några hundra kilometer över jorden, kommer Webb-teleskopet att kretsa runt en punkt som ligger 1,5 miljoner kilometer från jorden.

RUAG Space i Sverige

RUAG Space:s huvudprodukter i Sverige är datorsystem, mikrovågselektronik, för satelliter (i Göteborg) och adaptrar och separationssystem för bärraketer (i Linköping). Företaget har sitt huvudkontor i Göteborg, en enhet för mekaniska system i Linköping och elektroniska system i Tammerfors, Finland. RUAG Space AB har 370 anställda.

RUAG Space: ledande leverantör till rymdindustrin

RUAG Space, med huvudkontor i Zürich, Schweiz, är den ledande leverantören till rymdindustrin i Europa med en växande närvaro i USA. Cirka 1 300 anställda i sex länder (Schweiz, Sverige, Österrike, Tyskland, USA och Finland) utvecklar och tillverkar produkter för satelliter och bärraketer – för både den institutionella och kommersiella rymdmarknaden. RUAG Space är en del av RUAG International, en schweizisk teknikkoncern.

Sverige
Örebronyheter

Källa: RUAG Space

You must be logged in to post a comment Login