Svenska Cykelförbundet arrangerar SM i Cykeltrial

Av på 13 januari, 2015

Det blir cykelakrobatik på hög nivå när det allra första mästerskapet i cykeltrial på inomhusbana genomförs i Svenska Cykelförbundets regi. Cykeltrial-SM avgörs i Örebro den 30 januari som en del av SM-veckan vinter. Den svenska eliten med den regerande svenska cykeltrialmästaren Joacim Nymann i spetsen kommer att vara på plats. 

Det är första gången som ett mästerskap i Cykeltrial avgörs i Svenska Cykelförbundets regi. Cykeltrial, som är en växande men än så länge relativt anonym idrott i Sverige, har redan en given plats inom det internationella cykelförbundet UCI. Nyligen togs disciplinen in även under Svenska Cykelförbundets tak och ett givande samarbete har startat mellan förbundet och utövarna av sporten. 

”Det är väldigt kul att vi utökar cykelfamiljen med ytterligare en disciplin och att vi kan erbjuda fler och ännu större möjligheter till ungdomar att utöva roliga idrotter. Cykeltrial är en fantastisk publiksport, utövarna visar på en ofattbar balans och styrka, fysiskt men även mentalt. Det är svårt att beskriva med ord och måste upplevas helt enkelt”, säger Lena Alfvén, Svenska Cykelförbundets generalsekreterare. 

SM i Cykeltrial äger rum den 30 januari i Örebro, i Conventum Arena, som en del av SM-veckan. Tävlingsupplägget kommer att vara liknande det som den motordrivna versionen – X-trial – använder sig av, alltså samma bana för alla. Ett kval körs under dagen med svårighetsgrad ungefär som en normal elitbana. På kvällen blir det sedan final med de tre bästa från kvalet, på en bana som är något tuffare.

Vad är Cykeltrial?
Cykeltrial är en av de mest spännande och spektakulära cykelsporterna, där de viktigaste faktorerna är stabilitet och kontroll av cykeln i extrema situationer. Utmaningen i Cykeltrial är att ta sig över grupperade sektioner, utan att sätta foten i marken eller med någon del av cykeln (med undantag av hjulen) vidröra marken eftersom detta medför straff. Efter att ha genomfört sektionerna, är det den cyklist som har minst antal straffpoäng som förklaras som vinnare.

Cykeltrial växte fram i Europa på 1970-talet och har sina rötter i den motordrivna versionen av Trial. 1985 integrerades Cykeltrial helt inom det internationella cykelförbundet, UCI och har efter det utvecklats snabbt som en cykelsport. Cykeltrial är en lättillgänglig sport som utövas över hela världen av barn och vuxna, från 5 år och uppåt, i såväl skogsterräng som stadsmiljö. 

Utöver UCI,arrangerar även BIU (Biketrial International Union) cykeltrialtävlingar på internationell nivå. I Sverige går en svensk mästerskapsserie ”Svenska Cykeltrialmästerskapet (SCM)” som arrangeras av MHF-Ungdom. Den regerande svenska mästaren i SCM är Joacim Nymann från Lerum. 

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in