Svenska e-handlare spår nya säljrekord

Av på 8 juli, 2021

Under pandemin har e-handeln blomstrat och inför sommaren väntas försäljningen på nätet fortsätta att växa. Åtta av tio e-handlare spår nämligen att tillväxten för deras e-butik kommer att öka i sommar. Hälften tror även att försäljningen blir bättre än förra årets försäljning under samma period. Det visar Paysons och Sveas e-handelsindikator.

E-handlare spår säljrekord i sommar

Den svenska e-handeln går som tåget. I Paysons och Sveas senaste e-handelsindikator, som besvarats av 740 svenska e-handlare, svarar två av tre e-handlare att de upplevt en tillväxt de senaste tre månaderna. Och inför sommarens ankomst är majoriteten optimistiska. 82 procent tror nämligen på fortsatt tillväxt i sommar, varav fyra av tio spår en stark eller mycket stark tillväxt. Knappt två procent tror på en negativt tillväxt. Drygt hälften av e-handlarna förväntar sig även bättre försäljningssiffror i år än sommaren 2020.

– Det är positivt att det finns en utbredd optimism bland e-handlarna trots att vi fortfarande befinner oss i pandemin. Allt pekar på att e-handeln kommer fortsätta att växa även kommande kvartal. Vi kan se att många av våra kunder nu förbereder sig för sommarförsäljningen. Till exempel genom säsongskampanjer samt genom att erbjuda både flexibla leveranser och betallösningar när många svenskar tillbringar mer tid på tillfällig ort, säger Emma Lindgren, expert på digital konsumtion på Svea.

E-handlarnas prognos: Bygg- och fritidsvaror kommer sälja mest

I undersökningen spår e-handlarna även att bygg- och trädgårdsvaror är det som kommer att gå bäst i sommar. Närmare hälften av e-handlarna uppger detta. Därefter tror e-handlarna på en stark sommarförsäljning för sport- och fritidsbranschen. 

Här är e-branscherna som kommer gå bäst i sommar:

1. Byggvaror & trädgård    48 %
2. Sport & fritid                  21 %
3. Livsmedel                        6 %
4. Kläder & skor                   4 %
5. Heminredning                  3 %

E-butikernas tillväxt: 

  Senaste 3 mån Kommande 3 mån
Mycket stark 8 % 5 %
Stark 29 % 38 %
Svag 31 % 39 %
Ingen tillväxt 25 % 17 %
Negativ tillväxt 7 % 2 %


Tror du sommarens försäljning kommer bli bättre än förra årets försäljning under samma period?

  Totalt
Ja, i mycket stor utsträckning 4 %
Ja, i stor utsträckning 10 %
Ja, i viss utsträckning 38 %
Nej 28 %
Vet ej 20 %

Vilken bransch tror du kommer gå bäst under sommaren i år?

  Totalt
Byggvaror & trädgård 48 %
Sport & fritid 21 %
Livsmedel 6 %
Kläder & skor 4 %
Heminredning 3 %
Hemelektronik & teknik 3 %
Tjänster 3 %
Skönhet & hälsa 3 %
Fordon & reservdelar 2 %
Böcker & media 2 %
Läkemedel 1 %
Barnartiklar & leksaker 0 %
Annan 4 %

Om undersökningen:

Undersökningen har besvarats av 740 svenska e-handlare genom Payson och Svea Ekonomis kundpanel. Panelen ombeds att besvara frågor där de får bedöma hur deras företag går just nu och hur de tror att det kommer att gå de kommande tre månaderna. Undersökningen genomfördes den 19 april – 17 maj 2021.

Om Svea

Svea är en finansiell företagsgrupp med nära fyrtio års erfarenhet av att hjälpa företag med deras likviditet. Med 2 000 anställda över hela Europa – från rådgivare och lånespecialister till utvecklare och designers, skapar vi administrativa och finansiella lösningar för små och stora företag i alla branscher. Sveas vision är att vara en ledande finansiell aktör i Europa. Läs mer på svea.com.

Om Payson:

Payson startades 2004 i syfte att hjälpa privatpersoner och företag som vill ta betalt eller skicka pengar på ett enkelt och säkert sätt. Idag, mer än tio år senare, är Payson ett av Sveriges ledande företag i området med fler än 1 miljon användare. Sedan 2012 är Payson en del av Svea.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Källa: Svea

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in