Svenska kycklingar mår bra WWF får gärna besöka våra gårdar

By on 17 november, 2021

Svenska kycklingar som föds upp inom ramen för Svensk Fågel mår bra och har inte ont som WWF hävdar i sin Köttguide, en nygjord studie som precis lämnats in till Jordbruksverket bekräftar att djurhälsan är mycket bra.

I studien analyseras djurvälfärden och den så kallade benhälsan enligt ”Welfare Quality-protokollet” för fjäderfä som tagits fram av bland annat SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet).

– De studier som WWF har grundat sin guide på är gamla och flera av dem är gjorda utomlands, alltså inte i Sverige. Så ser det inte ut i svenska kycklingstallar i dag. Att WWF inte ens kontaktat oss och före sin lansering av Köttguiden och tagit reda på fakta är minst sagt olyckligt, säger Maria Donis, vd för branschorganisationen Svensk Fågel.

Svensk Fågel och svenska bönder jobbar nära myndigheter som SLU och Jordbruksverket. Kycklingarna granskas och kontrolleras noggrant under hela uppfödningen. Allt för att djuren ska må bra och att konsumenter ska få bra mat. Kycklingkött är dessutom hälsosamt och näringstätt med mycket protein, vitaminer och mineraler och bör därför inte väljas bort från tallriken.

– Vi välkomnar en granskning av WWF. Kom gärna ut och genomför undersökningar i våra stallar, vi har ingenting att dölja – tvärtom. Vi visar gärna upp vår svenska uppfödning, vi är stolta över den och vi är ett föredöme för många andra länder. Vi har liten klimatpåverkan, bra djurvälfärd och låg antibiotikaförbrukning. Svenska konsumenter kan känna sig trygga när de äter svensk kyckling, säger Jenny Andersson, ordförande i Svensk Fågel och kycklingbonde i Småland.

Fakta om benhälsa hos svenska kycklingar

De senaste 20 åren har benhälsan hos svenska kycklingar förbättrats avsevärt. Svenska bönder har tillsammans med branschen och i nära samarbete med myndigheter bland annat genomfört följande:

  • Bytt till nya kycklingraser
  • Raserna har genom avel utvecklats och är idag mer robusta med bra benhälsa
  • Bättre balanserat foder
  • Kontinuerlig utbildning av lantbrukarna
  • Förbättrat djurskötseln
  • Ändrat placeringen av foder och vatten så att kycklingarna rör mer på sig

Sverige
Örebronyheter

Källa Svensk Fågel

You must be logged in to post a comment Login