- Örebroföretaget CleanSea utses till årets klimathjältar
- Anhörigdagen en eftermiddag med anhörigperspektiv
- Rekryterings- och anställningsprocess visar på brister
- Nyföretagandet i Örebro län rasar
- Mer i magen och mindre svinn
- Nu tar man första spadtaget till Gillershöjden
- Medelhavsfrukt från Sverige, färskt, näringsrikt och miljövänligt
- KIF Örebro fick med sig poäng mot AIK
- Ytterligare 40 miljoner till forskning om växtbaserade protein
- Länsmuseet får miljonstöd för arkeologisk forskning i Glanshammar
Svenska MC-ambulanser minskar mödradödligheten i Afrika
Genom att tillhandahålla motorcykelambulanser för transporter till förlossningskliniker, bidrar svenska Eezer till att minska mödradödligheten i utsatta delar av Afrika.
Under de senaste åren har den ideella föreningen möjliggjort tiotusentals sjukhustransporter, framför allt i Kenya och Burundi. Nu öppnar Eezer Sverige ett 90-konto för att stärka arbetet och etablera verksamheten i fler regioner.
Varje dag dör runt 800 kvinnor på grund av graviditetskomplikationer, och en majoritet av dem bor i afrikanska länder. En betydande andel avlider till följd av att de inte når förlossningskliniker i tid, det vill svenska Eezer ändra på. Under de senaste åren har den ideella föreningen, försett ett antal sjukvårdsinstitutioner i olika regioner med motorcykelambulanser för att transportera gravida kvinnor i samband med förlossningar.
Mellan 2021 och 2023 genomfördes nästan 24 000 graviditetsrelaterade transporter i Burundi i östra Afrika, och på vissa platser har arbetet bidragit till att småskaliga vårdinrättningar har kunnat växa.
— Det är häpnadsväckande hur snabbt det kan gå när man tar initiativ och hittar bra samarbetspartners. För några år sedan gav vi en MC-ambulans till en väldigt nedgången klinik på den kenyanska landsbygden och på kort tid gick de från enstaka förlossningar till över 30 varje månad. Utvecklingen gjorde att myndigheterna valde att satsa på verksamheten och anställa mer personal. Idag är det en välfungerande klinik som kan erbjuda betydligt bättre vård än tidigare, säger Erik Petersson, ordförande för Eezer Sverige, och fortsätter:
— Många av kontakterna har skapats genom vår medgrundare, Lars Klingsbo, som har arbetat med biståndsarbete i Afrika under många år och var den som gjorde oss medvetna om hur många kvinnor som dör för att de inte når förlossningskliniker i tid.
90-kontot är en milstolpe
Konceptet är relativt enkelt, men effektivt: Eezer tillverkar och levererar vagnar som fästs vid motorcyklar, samtidigt som de samarbetar med lokala kliniker för att skapa bästa möjliga förutsättningar för transporterna. Hittills har arbetet varit fokuserat på Burundi och Kenya, men inom kort hoppas föreningen även kunna starta upp i Etiopien och Liberia.
På lång sikt är målet att bidra till att minska mödradödligheten för afrikanska kvinnor i en omfattning som går att notera i FN:s årliga statistikredovisning, men för att nå dit behöver verksamheten utökas och ekonomin förbättras. Det är en av anledningarna till att Eezer har valt att ansöka om ett 90-konto som nu har beviljats av Svensk Insamlingskontroll.
— Tidigare har potentiella samarbetspartners undrat om vi har ett 90-konto och vi är glada över att kunna svara ja på den frågan framöver. För oss är kontot inte bara det bästa sättet att skapa trygghet för eventuella givare att pengarna används på rätt sätt, utan också en milstolpe för oss som organisation. Vi är stolta över att ha byggt upp något som har hjälpt så många människor, och att vi får öppna ett 90-konto är ett bevis på hur långt vi har kommit. Samtidigt hoppas vi att det här bara är början och att det stora genomslaget fortfarande ligger framför oss, säger Erik Petersson innan han avslutar:
— För oss skulle det vara otroligt om vi kunde bidra till att det blir ett trendbrott i FN-statistiken och att kurvan börjar gå neråt. Det är en lång väg dit, men med rätt initiativ är det möjligt och med ett 90-konto hoppas vi kunna skynda på arbetet.
Svensk Insamlingskontroll följer upp att insamlade pengar används på rätt sätt
Varje år skickar alla organisationer med 90-konto in sina räkenskapshandlingar till Svensk Insamlingskontroll, som följer upp att de insamlade pengarna går till rätt saker. Minst 75 procent av de totala intäkterna ska gå till ändamålet, och högst 25 procent får gå till kostnader för insamling och administration.
En årsredovisning ska upprättas som ska granskas av en auktoriserad revisor. I förvaltningsberättelsen ska det tydligt beskrivas hur organisationen har arbetat med sitt ändamål, vilka resultat som har uppnåtts och vilken effekt de har haft.
Sverige/Afrika
Örebronyheter
Källa: Svensk Insamlingskontroll
Related Posts
Latest News
-
UngInsikt – Hitta hem, men hur
Studenternas boendesituation hamnar ofta i fokus när ett nytt läsår...
- Posted oktober 8, 2024
- 0
-
Svenskt bidrag till Natos avskräckning och försvar
Regeringen överlämnade igår en proposition till riksdagen med förslag, på...
- Posted oktober 8, 2024
- 0
-
Eldupphör och frisläppande av gisslan mer angeläget än någonsin
Måndagen den 7 oktober 2024 var det ett år sedan...
- Posted oktober 8, 2024
- 0
-
Örebroföretaget CleanSea utses till årets klimathjältar
På onsdag 9 oktober 2024, får 24-åriga tvillingarna Lukas och...
- Posted oktober 7, 2024
- 0
-
Anhörigdagen en eftermiddag med anhörigperspektiv
Med Anhörigdagen vill Örebro kommun tillsammans med andra aktörer uppmärksamma...
- Posted oktober 7, 2024
- 0
-
Rekryterings- och anställningsprocess visar på brister
Med anledning av ett misstänkt övergrepp, på en av kommunens...
- Posted oktober 7, 2024
- 0
-
Nyföretagandet i Örebro län rasar
Nyföretagandet i Örebro län gjorde ett glädjeskutt och ökade med...
- Posted oktober 7, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login