Svenskarna beredda att betala mer för svenskt kött

Av på 25 mars, 2017
Bra djurhållning och närproducerat rankades högt som viktiga faktorer hos dem som köper svenskt kött. Svenskt Kött/fotograf Fredrik Persson

En ny undersökning slår fast att konsumenterna har en ökad betalningsvilja för svenskproducerat kött. Mätningen tar ett omfattande grepp och ger svar på mängder av frågor om svenskarnas attityder till kött i allmänhet och svenskt kött i synnerhet.

Svenska konsumenter är noggranna när de ska köpa kött och de är villiga att stödja den svenska produktionen som de anser är bättre. Det är roligt att vårt hårda arbete för att tydliggöra de svenska mervärdena som gott djurskydd och bra kvalitet nu betalar sig, säger Elisabet Qvarford, vd för Svenskt Kött.

Undersökningen som gjordes av YouGov på uppdrag av Svenskt Kött visar att allt fler har en förståelse för varför svenskt kött kostar mer än utländskt. Fler än tidigare är också beredda att betala mer för det svenska köttet. Fler tycker att svenskt kött håller högre kvalitet och andelen som säger att de köper endast svenskt kött ökar.

Vikten av att Sverige är ursprungsland när man köper kött har ökat sedan 2014, medan frågan om färskhet minskar i betydelse. Lågt pris har mindre betydelse. Det är viktigare för kvinnor än för män att köttet är från Sverige, 66 mot 52 procent och likaså för 50 – 69-åringarna jämfört med 20 – 34-åringarna, 65 mot 52 procent.

Bra djurhållning och närproducerat rankades högt som viktiga faktorer hos dem som köper svenskt kött.

Hushåll med bra ekonomi väljer oftare svenskt
Bland hushåll med en årsinkomst på över 700 000 kronor var det 87 procent som köpte svenskt kött sist de handlade. Den siffran var mycket lägre bland hushåll med en årsinkomst på under 200 000 kronor, 57 procent.

Den långsiktiga utvecklingen av attityderna kring svenskt djurskydd går tydligt mot ett större förtroende liksom förtroendet för svenska myndigheters kontroll av djuruppfödare.

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in